Odrasli

PROMUKLOST I PROBLEMI PRILIKOM GUTANJA MOGU UKAZATI NA KANCER: Mnogi ignorišu ove simptome i mešaju ih sa prehladom (FOTO)

Prema podacima Udruženja pacijenata obolelih od ove teške bolesti, svake godine se dijagnostikuje oko 500 pacijenata sa ovim karcinomom samo u Srbiji.

13.01.2024 17:08

PROMUKLOST I PROBLEMI PRILIKOM GUTANJA MOGU UKAZATI NA KANCER: Mnogi ignorišu ove simptome i mešaju ih sa prehladom (FOTO)
shutterstock.com

Rak grla predstavlja ozbiljan zdravstveni problem kako u Srbiji, tako i u svetu. Prema podacima Udruženja pacijenata obolelih od ove teške bolesti, svake godine se dijagnostikuje oko 500 pacijenata sa ovim karcinomom samo u Srbiji. Ova brojka jasno ukazuje na ozbiljnost situacije i potrebu za podizanjem svesti o prevenciji i redovnim lekarskim pregledima.

- Nažalost, karcinom larinksa je sve češći i to kod mladih osoba, osnovni simptom jeste promuklost, ali mogu biti i problemi sa gutanjem i disanjem. Jedan od uzroka jeste i HPV infekcija, takozvani papilomi koji se mogu naći u celoj toj regiji usne duplje i mogu ih imati čak i deca, a u nekom stadijumu oni mogu da se onkološki promene, te iz toga nastaje karcinom- govorila je dr Sanja Krejović za TV Prva krajem prošle godine.

Profimedia

Koji su simptomi raka grla

Simptomi tumora grla često se pomešaju sa drugim oboljenjima zbog čega postiji rizik da se bolest otkrije u fazi kad je karcinom već uznapredovao. U zavisnosti od toga gde se karcinom nalazi u grlu lekari ističu da je neophodno obratiti pažnju na sledeće simptome raka grla u ranoj fazi:

  •  Promene u govoru: osoba može govoriti tiše, promuklo ili ima probleme kod izgovaranja određenih reči
  • Promuklost: ovaj simptom se javlja najčešće usled prehlade, ali ukoliko traje dve nedelje i duže odmah se javite lekaru jer je jedan od najčešćih ranih simptom raka grla
  • Problem prilikom gutanja: može da se manifestuje kao peckanje ili bol u grlu prilikom gutanja, a može se javiti i osjećaj kao da je hrana zapela u grlu.

Shutterstock

Važno je na vreme informisati se o svim neuobičajenim promenama

Rak grla predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov, ali uz adekvatnu prevenciju, redovne lekarske preglede i odgovarajuće lečenje, šanse za uspešno prevazilaženje ove bolesti mogu biti znatno povećane. Podizanje svesti o važnosti zdravog načina života i otkrivanja simptoma raka grla može imati ključnu ulogu u zaustavljanju širenja ove opake bolesti. Važno je da pojedinci budu informisani o faktorima rizika i da se pridržavaju saveta stručnjaka kako bi smanjili mogućnost oboljevanja od raka grla.

Važno je misliti o prevenciji, a mnogi se plaše simptoma, plaše se da idu kod lekara. Savet je da svako ko ima promuklost dužu od tri nedelje treba da dođe kod fonijatra kako bi uradio specifičan pregled glasnica, jer promuklost je uvek znak da se nešto dešava sa organizmom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)