Odrasli

SVAKA MAMA KOJA DOJI BEBU OVO MORA DA ZNA: Grudi su vam otečene i bolne, proverite da nemate mastitis! (FOTO)

Ovo stanje najčešće pogađa dojilje, ali može da se javi kao posledica povrede kod žena u bilo kom životnom dobu čak i kod muškaraca.

03.12.2023 15:01

SVAKA MAMA KOJA DOJI BEBU OVO MORA DA ZNA: Grudi su vam otečene i bolne, proverite da nemate mastitis! (FOTO)
shutterstock.com

Sve više mama odlučuje se da doji bebu jer je majčino mleko u prvim mesecima deteta ključno za stvaranje imuniteta. Međutim, sam proces dojenja koliko god bio prirodan nije jednostavan pa se mnoge mame u ovo periodu sreću sa otocima, bolom u grudima čak i poivišenom temperaturom. 

Kako je objasnio ginekolog i akušer Tomas Ruiz ovo stanje je poznato kao mastitis odnosno upala i oticanje dojke čiji uztok je najčešće bakterijska upala. Mastitis se najčešće pojavljuje tokom prva tri meseca dojenja bebe. Kako je naglasio Ruiz važno je na vreme postaviti dijagnozu kako bi se stanje popravilo uz adekvatnu negu bez upotrebe antibiotika, prenosi healthcentral.com.

Uzroci

Mastitis se najčešće pojavljuje kada se mlečni kanali začepe, što sprečava mleko da normalno curi iz dojke. najčešće nastaje kada bakterije uđu u tkivo kroz napukle bradavice. Razlog može biti i flora bebinih usta koja se može preneti kroz sitne povrede na dojci i izazvati upalu koja se pretvara u infekciju.

Kako objašnjava Ruiz, razlog može biti i povreda dojke, pa čak i pirsing može prouzrokovati ovo stanje. Iako je se mastitis najčešće javlja kod dojila ukoliko je posledica traume može da se pojavi kod žena bilo koje životne dobi čak i kod muškaraca. 

A, ako želite da znate koja pitanja nikad ne treba postavljati majci odojčeta pogledajte na ovom linku: 

shutterstock.com

Mastitis se javlja tokom prva tri meseca dojenja

 

Simptomi

  • dojka je previše topla na dodir
  • oticanje dojke
  • temperatura i groznica
  • osećaj iscrpljenosti ili bolesti
  • bol, pečenje u predelu grudi
  • crvenilo i promen boje kože
  • zadebljanje tkiva dojke ili čvorić

Pojava bolnih belih tačaka ili plikova takođe su jedan od simptoma mastitisa koji se mogu rešiti kućnim tretmanima i uz pomoć kockica leda. Ne otvarajte nikada ove plikove jer to povećava rizik od još veće infekcije.

Faktori rizika za mastitis

Prema rečima stručnjaka sa klinike Mejo iako se infekcija dojke može dogoditi bilo kome, postoje određeni faktori rizika koji se povezuju sa velikim umorom i previše stresa. Ukoliko nepravilno negujete dojke ili imate lošu ishranu mastitis je potencijalna pretnja, pogotovo kod onih koji su skloni pušenju.

Sa klinike Mejo ističu da i nošenje i pritisak neadekvatnog grudnjaka tokom dojenja može da ograničava protok mleka što dovodi do začepljenja i infekcije.

Iako ima slične simptome poput inflamatornog raka dojke, mastitis je nekancerogeno stanje i uprkos sličnim simptomima od raka se razlikuje jer ga najčešće prati visoka temperatura i groznica što nije jedan od znakova koji ukazuju na kancer. 

Lečenje

Lečenje mastitisa zavisi od simptoma, uzroka i težine infekcije. Za blaže slučajeve koji izazivaju otok i bol ali bez temperatre mogu pomoći i kućni lekovi poput nanošenja leda na osetljivo područje, uzimanje lekova protiv bolova ili nežne masaže u predelu pazuha i gornjeg dela grudi. Osim toga treba izbegavati prekomerno izmuzavanje mleka i dojiti bebu onoliko koliko ona želi. Odmaranje kao i nošenje široke odeće pogotovo kada je gornji deo tela u pitanju može pomoći.

Ukoliko se ovo stanje pogoršava ili se pojavi temperatura i groznica odmah se javite lekaru. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)