Sex

NEMATE ŽELJU ZA INTIMNIM ODNOSIMA: Doktorka otkriva moguće uzroke, ali i kako da rešite problem! (FOTO)

Smanjen libido može da dovede do frustracije i osećaja usamljenosti u vezi i braku.

27.11.2023 08:09

NEMATE ŽELJU ZA INTIMNIM ODNOSIMA: Doktorka otkriva moguće uzroke, ali i kako da rešite problem! (FOTO)
shutterstock.com

U svakoj dugoj vezi ili braku vremenom dolazi do zasićenja što se najpre oseća i vidi u spavaćoj sobi. Postoje brojni razlozi zbog kojih dolazi do opadanja libida i smanjenja želje za intimnim odnosima, piše health.clevelandclinic.org.

Smanjen libido i manjak želje za se*som može da dovede do frustracija, osećaja usamljenosti i neispunjenosti u vezi ili braku. Stručnjaci napominju da se se*sualni interes može menjati s godinama, ali postoje načini da se smanjeni libido vrati na normalu. 

Manjak želje za intimnim odnosima može se dogoditi svima bez obzira na pol, godine i se*sualnu orijentaciju ali je češći kod žena zbog hormonskog sastava ali i društvenih očekivanja u vezi sa se*som i nagonima. Doktorka Salena Zanoti daje savete koji mogu pomoći u povećanju libida.

Šta uzrokuje nizak libido?

Fizičke promene mogu uticati i na promenjen se*sualni nagon kod žena. Novi lekovi ili promene u zdravlju utiču na smanjenje želje za intimnošću. Nizak libido može biti posledica promena koje se dešavaju poput perimenopauze ili menopauze. Kod nekih ljudi problemi se javljaju i zbog načina kako telo reaguje na stimulaciju, odnosno kad prestanu da ih se*sualno ubuđuju stvari koje su ih ranije uzbuđivale. 

Shutterstcok

Nizak libido može biti povezan često sa psihičkim stanjem i emocionalnim barijerama

Unutrašnje emotivne dileme i nezadovoljstvo su najčešći okidač. Mnoge žene izgube želju za se*som ukoliko ne vole sopstveno telo ili ako su ranije imale negativna se*sualna iskustva. Kako navodi Zanoti, uzrok mogu biti traume i stres ali i depresiju i anksioznost. Jedan od češćih problema je nepoverenje prema partneru koje "gasi" želju za se*som. 

Kako povećati libido?

Zanoti napominje da se libido može povećati lekovima i raznim terapijama, ali je pre svega toga važno otkriti uzrok zašto je do ovog stanja došlo. Lekovi u nekim slučajevima ne mogu pomoći, a nekad je dovoljno posetiti se*sualnog terapeuta koji će ukazati na razlog ali i kako prevazići ovaj problem u krevetu. 

Lekovi

Postoje lekovi koji mogu da pojačaju se*sualni nagon, ali kako napominje Zanoti važno je znati da mogu da izazovu nuspojave kao što su pospanost i da se nikad ne smeju uzima u roku od dva sata nakon konzumiranja alkohola. Nekad je potrebno i višemesečno lečenje da bi se video neki pomak. 

shutterstock.com

Libido se može povećati lekovima ili posetom seksualnom terapeutu

Postoje i brojni drugi medikamenti koje nikkao ne treba uzimati na svoju ruku, već pre svega posetiti lekara koji će proceniti da li je lečenje uopšte potrebno. 

Terapija razgovorom

Ukoliko je vaš libido povezan sa nekim društvenim, emocionalnim ili mentalnim zdravstvenim problemima, terapija razgovorom je najbolji lek. Doktorka napominje da um mora biti fokusiran na se*s i da želja može nestati ako ste preokupirani drugim brigama. Razgovor sa stručnjakom može vam pomoći da rešite psihološke barijere koje sputavaju vaš libido.

Se*s je prirodan i sastavni deo života, a se*sualno zdravlje jednako važno kao i ostalo. Zbog toga Zanoti ohrabruje sve koji imaju bilo kakav problem sa libidom da da se ne ustručavaju da potraže stručnu pomoć kako bi rešili svoj problem. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)