Odrasli

DEDI JE PRE 7 GODINA OTKRIVEN KANCER PO ČITAVOM TELU: Ali onda se dogodilo čudo, bolest je nestala iako NIJE IŠAO NA HEMOTERAPIJU! (FOTO)

Slučaj Stivena Kosinga obišao je svet nakon što je uspeo da pobedi hroničnu limfocitnu leukemiju.

22.05.2023 12:01

DEDI JE PRE 7 GODINA OTKRIVEN KANCER PO ČITAVOM TELU: Ali onda se dogodilo čudo, bolest je nestala iako NIJE IŠAO NA HEMOTERAPIJU! (FOTO)
shutterstock.com

Pre sedam godina Stiven Kosing (71) suočio se sa dijagnozom hronične limfocitne leukemije. U pitanju je progresivna bolest krvi i koštane srži i tog trenutka on je verovao da je dobio smrtnu presudu

Kako je ispričao za britanski Miror, nakon prvobitnog šoka našao se u problemu kako da saopšti svojoj porodici da je bolestan, da ima kancer i da su mu praktično dani odbrojani. 

Izbezumljena žena 

Prema Stivenovim rečima, njegova supruga Sju bila je van sebe, kao i njegova deca, dok su troje unučića bili suviše mali da bi se suočili sa činjenicom da im deka umire.

- Moja supruga Sju i ja smo 46 godina u braku. Kad sam joj rekao da sam bolestan i od čega, izbezumila se. Mislim da je ona teže podnela vest o mojoj bolesti od mene, bila je uništena. I moja deca su bila uplašena i zabrinuta, ali nismo imali kud - prisetio se Kosing.

U pitanju je težak oblik leukemije koji zahvata krv i koštanu srž, pa se bolest brzo proširila po čitavom njegovom telu.

- Nikad pre toga nisam bio bolestan. Mislim da više od 20 godina nisam imao ni dan bolovanja. I odjednom, "bum" dijanoza koja je praktično smrtna kazna. Počeo sam da gubim na težini, stalno sam se osećao umorno i letargično. Uvek sam mislio da se kancer događa drugim ljudima, ali eto, dogodio se i meni - priznao je on.

Dok je bolest napredovala, a on praktično iščekivao neminovan kraj, lekar mu je umesto standardne hemoterapije ponudio da učestvuje u kliničkom ispitivanju za eksperimentalni lek. Medikament je blokirao rast kancera i lekari su se nadali da će na taj način zaustaviti rast tumora.

- Bio sam uplašen, pitao sam sebe da li zaista želim da budem neko na kome će sprovoditi eksperimente. U tom trenutku činilo mi se da je bolja opcija da idem na hemoterapiju koja je standard lečenja. Međutim, posle razgovora sa lekarom ipak sam odlučio da pokušam - iskren je bio Kosing.

Kako je naglasio, osećao je da nema šta da izgubi. 

- Pomislio sam, zašto da ne?! Nemam šta da izgubim, a mogu mnogo toga da dobijem. Moja žena i deca su bila oduševljenja. Dobio sam niz lekova koje sam uzimao svaki dan i krenulo je poboljšanje - rekao je Stiven.

Eksperimentalni lek 

Posle dve godine lečenja eksperimentalnim lekom kancer u njegovom telu se povukao i on se smatra izlečenim.

- Posle dve godine svakodnevnog uzmanja lekova bio sam izlečen. Kancer je nestao i meni je laknulo. Ni ja, ni moja žena i deca nismo verovali da će ikad doći taj dan. Tek sad shvatam da je prihvatanje da učestvujem u eksperimentalnom lečenju bila najbolja odluka koju sam doneo. Imao sam sreće i nadam se da će moje učešće u ovom eksperimentu pomoći u lečenju i drugih pacijenata sa kancerom - istakao je Stiven.

Izvršni direktor britanskog Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja i nege pacijenata, Lusi Čapel, istakla je da je Stivenov slučaj od vitalnog značaja za buduća istraživanja ne samo za kancer, već i druge bolesti.

- Ovakvi pacijenti su od ogromnog značaja istraživačima da pronađu lekove i tretmane koji mogu da pomognu i omoguće ljudima da sačuvaju život i budu sa svojom porodicom. Ovakvi ekperimenti vode do novih tretmanado napretka u pronalaženju lekova ne samo za leukemiju već i za mnoge druge bolesti - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)