Odrasli

SIMPTOMI NASTANKA LEUKEMIJE: Ovo su prvi znaci na koje morate obratiti pažnju, upozoravaju stručnjaci!

Lekari još uvek nisu utvrdili tačan uzrok leukemije, ali su povezali ovo oboljenje sa oštećenim DNK, pri čemu se upravo greška u genima odražava na nekontrolisani rast ćelija u koštanoj srži.

17.12.2022 10:30

SIMPTOMI NASTANKA LEUKEMIJE: Ovo su prvi znaci na koje morate obratiti pažnju, upozoravaju stručnjaci!
shutterstock.com

Rak krvi i koštane srži je leukemija. Koštana srž predstavlja sunđerasto tkivo kostima, a uloga koštane srži jeste da proizvodi krvne ćelije: bela i crvena krvna zrnca kao i trombocite. Za naš organizam su bitna bela krvna zrnca jer ona pomažu telu da se bori protiv infekcija, dok su crvena krvna zrnca bitna jer ona nose kiseonik od pluća do svih naših organa u telu. Sa druge strane trombociti nam pomažu zgrušavanju krvi kako bi se kontrolisalo krvarenje.

U trenutku kada leukemija nastane, koštana srž u našem organizmu počne da stvara nezrela bela krvna zrnca koja se nazivaju još i „blasti“ a ona bukvalno ne služe ničemu i u velikoj meri nadmašuju (brojčano pre svega) uobičajene ćelije koje sprečavaju njihov pravilan rad.

Rizična kategorija su odrasle osobe između 50. i 70. godine života, ali u poslednje vreme sve više mlađe osobe oboljevaju od leukemije.

KOJI SU SIMPTOMI LEUKEMIJE

Lekari su saglasni da ne postoje jasni signali koje nam telo šalje i upozorava nas na postojanje oboljenja. Mnogi od ovih simptoma na samom početku ukazuju na grip, te je potrebno da se ispravno prate promene u našem organizmu ali i odlazi na redovne preventivne preglede. Simptomi leukemije zavise od tipa oboljenja, a neki od uopštenih su na samom početku bleda koža, jer kada se leukemija razvija u našem organizmu mlade krvne ćelije koje su oštećene kancerom mogu da preplave koštanu srž te i uspore odnosno u potpunosti otežaju proizvodnju zdravih ćelija. Upravo zbog činjenice da u telu imamo manje zdravih, a više oštećenih ćelija može lako doći do anemije, pa samim tim i do bledila kože i to naročito lica.

Umor je još jedan od simptoma koji mogu da ukažu na leukemiju (uostalom kao i kod mnogih drugih bolesti). Međutim, ukoliko pacijent konstantno oseća umor odnosno da je njegovo telo iscrpljeno i bez energije (za razliku od prethodnog perioda) trebalo bi da se obrati svom izabranom lekaru koji će na osnovu ostalih simptoma i dijagnostike utvrditi da li postoji određeno oboljenje. Uzrok umora može biti i anemija, ali to je najbolje da proveri izabrani lekar u nadležnoj medicinskoj ustanovi.

Foto: Shutterstock

Leukemija koji su sve simptomi

 

Sledeći simptomi odnosno znak da imamo leukemiju mogu biti konstantne infekcije, upale kao i temperatura. To dolazi iz razloga jer ukoliko imamo leukemiju krvne ćelije nisu zdrave i onda se pacijenti sa leukemijom uglavnom češće razboljevaju. Upravo su infekcije i temperatura jedan od izraženijih simptoma koji se uglavnom javljaju kod pacijenata sa leukemijom.

Kada nas telo upozorava da nešto nije u redu sa našim zdravljem jeste i osećaj kratkog daha, jer kada nam i nedostaje energija – kratak dah je nešto što takođe nastaje. Ukoliko primetite da vam ponestaje vazduha i da je drugačije nego što je ranije bilo – obavezno recite to svom lekaru.

Ukoliko primetite da vam posekotine sporo zarastaju, a modrice sa druge strane se lako pojavljuju – propratite sve jer upravo i ovo mogu biti simptomi leukemije. Takozvane male crvene tačkice na koži koje su poznatije kao petehije mogu se javiti takođe zbog leukemije, dok se u ovom slučaju one uglavnom javljaju na nogama.

Simptomi koji su takođe izraženi na početku kod obolelih od leukemije, ove opasne bolesti, su: noćno preznojavanje, osetljivi i bolni zglobovi, krvarenje iz nosa, natečeni odnosno uvećani limfni čvorovi kao i pad ili skok telesne temperature.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)