Psihologija

JEDAN FAKTOR JE PO ZDRAVLJE OPASNIJI OD CIGARETA: Dokazano skraćuje životni vek!

Najnovije istraživanje pokazalo je da nas usamljenost i nezadovoljstvo životom čine kratkovečnijim, gotovo u istoj meri kao i pušenje cigareta.

12.12.2022 18:01

JEDAN FAKTOR JE PO ZDRAVLJE OPASNIJI OD CIGARETA: Dokazano skraćuje životni vek!
Shutterstock

Ljudi ne stare istom brzinom, a to su pokazale brojne studije od kojih jedna tvrdi da starost mogu ubrzati psihološki faktori poput usamljenosti i depresije. Istraživanje je utvrdilo da je stopa starenja povezana sa boljim zdravstvenim stanjem ispitanika u poređenju sa vršnjacima iste vremenske dobi. Da bi naučnici utvrdili tempo starenja kod ljudi, razvili su matematičke metode, tzv. "satove starenja", koji mere biološku starost pojedinca.

Ti satovi kombinuju podatke o različitim zdravstvenim parametrima i stanjima da bi procenili biološku starost. Osim toga, studije koje koriste te satove su istraživale načine kako da utiču na biološko starenje poput vežbanja, ishrane i dijetetskih suplemenata. Nasuprot tome, malo je proučavanja koja vezuju psihološke faktore na brži tempo starenja i pored toga što postoji nekoliko psiholoških teorija da ti faktori i te kako imaju uticaj na starenje. 

Autori studije tvrde da su koristeći tu vlasničku tehnologiju "sat starenja" uspeli da prepoznaju tragove starenja, na primer kroz kliničke testove krvi, ali su pored toga otkrili da i emocionalno stanje pojedinca može biti prepreka u merenju tempa starenja i da to, takođe, moraju razmotriti.

- Tako smo počeli da istražujemo više u pravcu mentalnog starenja. A sada pokušavamo da izgradimo jedinstven model tela i duše koji bi pomogli ljudima ne samo da se fizički podmlade, već da dobiju motivaciju da uživaju i budu produktvni tokom svog produženog veka - kaže autor studije Fedor Galkin, a prenosi psypost.org.

Shutterstock

Usamljenost može skratiti životni vek, pokazala je jedna studija

On i njegove kolege su sproveli istraživanje u kineskoj populaciji, i to među pojedincima starijim od 45 godina, prikupljajući kroz tu studiju informacije o socijalnom i ekonomskom statusu ispitanika, zdravstvenoj istoriji, kao i o biometrijskim podacima i analizi krvi. 

Studija je obuhvatila 8 markera i odgovore na njih, a među kojima su i pitanja o tome koliko često osoba nema fokus, koliko je depresivna, usamljena, srećna...

Zdravstveni faktori, poput pušenja, imali su rezultat 1,25 godina u prilog starenju, dok je nemiran san imao uticaj na starenje za oko 0,44 godinu više. Međutim, kada je 8 psiholoških varijabli posmatrano, došlo se do zaključka da je njihov uticaj na starost značajan, te da ubrzuju starenje za 1,65 godina. 

Istraživači su saglasni da je nečije mentalno stanje suštinski deo dugovečnosti, te da ako ne brinemo na svoje mentalno zdravlje naš životni vek će biti kraći isto kao i da pušimo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)