Psihologija

PAZITE ŠTA OBJAVLJUJETE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, mogli biste da ostanete bez posla! (FOTO)

Britanski stručnjak za društvene mreže Roz Šeldon otkrila je kojih pet stvari nikad ne bi trebalo da objavljujete na društvenim mrežama

01.12.2022 12:02

PAZITE ŠTA OBJAVLJUJETE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, mogli biste da ostanete bez posla! (FOTO)
Shutterstock

Društvene mreže nisu samo mesto za zabavu i povezivanje s prijateljima već često služe i kao izvor informacija koje vaš sadašnji ili budući poslodavac može da pogleda i sazna sve o vama, hteli vi to ili ne.

Kako je objasnila Roz Šeldon, britanski stručnjak za društvene mreže, ni jedan poslodavac ne želi da zaposli nekoga ko se ponaša problematično na mrežama ili ostavlja neprimerene komentare na tuđe objave.

Tanjug/AP

Adidas je prekinuo saradnju sa reperom kanije Vestom nakon njegovih objava na Tviteru

Provera zaposlenih

Kako je naglasila Šeldonova najbolji primer je Kanije Vest s kojim je Adidas po kratkom postupku prekinuo saradnju zbog neprimerenih tvitova antisemitskog sadržaja. 

- U svakoj kompaniji postoje ljudi koji proveravaju ponašanje zaposlenih ili potencijalnih kandidata na društvenim mrežama. Morate da budete svesni da kompanije jako vode računa o svom imidžu i da neće zaposliti nekoga ko može da im naruši ugled - naglasila je ona.

Kako je istakla Šeldonova, posebno se proveravaju zaposleni u kompanijama koje se bave trgovinom i zavise od potrošača. Prema njenim rečima brojna istraživanja su pokazala da čak 71 odsto kompanija u Velikoj Britaniji smatra da negativni sadržaji na društvenim mrežama njihovih zaposlenih nanose veliku štetu samoj kompaniji.

Ona je posavetovala koje postove ili komentare treba izbegavati na društvenim mrežama , posebno ukoliko želite da zadržite svoj posao ili napredujete u kompaniji u kojoj ste zapoleni.

 

Ovo nikad ne objavljujete:

1. Bez pijanstva na mrežama


Fotografije iz provoda, snimci pijanstva i drugi ekstremni sadržaji mogu biti vrlo pogubni po vas ukoliko budete konkurisali za posao. Izbegavajte bilo kakvu promociju erostskih sadržaja čak i sajtova za odrasle. Bilo kakvo problematično ponašanje nije za društvene mreže ukoliko želite da imate ozbiljnu karijeru.

2. Loši komentari na račun šefa


To što niste zadovoljni svojim poslom ili šefom ne znači da treba to i da delite sa prijateljima na društvenim mrežama. Apsolutno izbegavajte bilo kakvo onlajne spominajnje kompanije u kojoj radite ili šefa, menadžera ili kolege u negativnom kontekstu. Čak iako ste dali otkaz i više ne radite u toj firmi, vaše negativne komentare može videti vaš novi poslodavac. Logično, pomisliće da ćete i o njemu tako pisati pa će vas zaobići kad je u pitanju zapošljavanje.

3. Svoje stavove zadržite za sebe


Izbegavajte da na mrežama iznosite svoje mišljenje posebno ako se mogu protumačiti kao rasna netrpeljivost, seksistički ili homofobični komentari ili objave. Svako ima pravo na svoje mišljenje ali o takvim stvarima nemojte raspravljati na mrežama. Čak i vaši zajedljivi komentari na račun javnih ličnosti mogu se pogrešno protumačiti i doneti vam nevolje u karijeri.    

pexels.com

Vodite računa ne samo šta objavljujete već i koje postove komentarišete

 

4. Bez rasprava


Svaka rasprava na društvenim mrežama, bez obzira koliko je bezalena, može skupo da vas košta i "nalepi" vam epitet nasilnika na mrežama. Verujete, to vam ni najmanje ne treba. Ukoliko se i iznervirate zbog nekog negativnog komentara i smatrate da imate pravo da odgovorite na uvredljivu opsaku, bolje to propustite. Kompanije koje kontrolišu društvene mreže čak i vaše bezopasno ponašanje mogu da smatraju za uvredljivo.

5. Oprez sa Linkdinom


Postovi i stavovi koje postavljate na Linkdin-u su prvo što će svaka kompanija da pogleda pre nego što vas uopšte uzme u obzira za zapošljavanje. Izbegavajte da na ovoj mreži delite svoja politička i lična uverenja, ne "kačite" se baš za svaku objavu i ne preterujte sa postavljanjem postova. Trudite se da imate prijateljsku i profesionalnu komunikaciju na Linkdin-u, ne ističite svoje liderske osobine jer vaši pokušaji da se nametnete kao vođa mogu imati kontraefekat. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)