Psihologija

DA LI STE ČULI ZA "FIKU"? Šveđani otkrivaju svoj recept za sreću u životu i na poslu koji morate isprobati već danas!

Zbog vremenskih prilika život u Švedskoj ume nekad da bude i monoton i pomalo depresivan, međutim, njeni stanovnici praktikuju određene metode kojima lakše prevazilaze takav period.

12.11.2022 18:02

DA LI STE ČULI ZA "FIKU"? Šveđani otkrivaju svoj recept za sreću u životu i na poslu koji morate isprobati već danas!
pexels.com

Pred nama su sve hladniji dani koji većini mogu biti pravi teret ukoliko su bez nekih aktivnosti, pa im i vremenske prilike utiču na psihu. Stresan način života, troškovi i sve što donosi život, nažalost, na većinu ljudi utiče do te mere da ne znaju gde i kako da kanališu stres. Želeći da pobegnu od svakodnevnice pronalaze načine kako da se poput prekidača "isključe" te zaborave na probleme .  Ako ste u potrazi za jednim takvim sagorevačem zaboravite i na jogu i na boks, jer Šveđani se kunu u "fiku" koja je način njihovog života i predaha od svakodnevne dinamike.

ŠTA JE ZAPRAVO FIKANJE

Iako mnogi misle da je u pitanju samo kafa ili konzumacija nekih slatkiša, "fikanje" je više od toga za Šveđane. Ovaj koncept Skandinavci primenjuju u negovanju odnosa sa drugima i osmislili su ga kako bi se povezivali sa ljudima, prekraćivali radno vreme u druženju, uspostavljali nova partnerstva i sve to uz kafenisanje i grickanje.

shutterstock.com

Fikanje je za Šveđane druženje i povezivanje a ne samo ispijanje kafe

 

Neuobičajeno je da u ugovorima o radu pronađete klauzulu u kojoj vam je posebno naznačeno vreme za "kafenisanje", međutim, kod Šveđana ćete pronaći to jer poslodavci smatraju fiku izuzetno važnom za ljudsku psihu.

Prema tom konceptu, suština je uživati u malim i jednostavnim stvarima koji vam izazivaju osećaj smirenosti i opuštanja. Iako je i praksa kod nas da se vreme izdvoji za predah i kafe pauzu, kod nas se čini ona nema tu percepciju, te je često ispijamo jer smo je zaslužili, ili jer je vreme da napravimo pauzu u toku rada, Šveđani to rade iz zadovoljstva i obavezno u društvu.

Reč "fika" vodi poreklo iz 18. veka kako navodi sajt "Poseti Švedsku", te je nastao pretumbavanjem slova u reči kafa. Međutim, kasnije se pronalazi simbolika i u reči "fikabrod" što znači "fika hleb" te je to postalo popularno kao deo ovog običaja. 

 

 

"Hajde da radimo fiku" je jedna od najboljih poruka koju možete dobiti od nekog starog prijatelja smatraju Šveđani, a u njoj možete jednako uživati i na poslu ili izletima. U toj pauzi za kafu često se donose odluke, lepe ideje, planovi za putovanja i one predstavljaju svojevrsni društveni fenomen koji se uvukao kao tradicionalni običaj među mladima. 

Kako uživati u njoj? Jednostavno. Pravite dve pauze od 10 do 30 minuta. Dovoljna je šoljica kafe, po mogućstvu i neko pecivo ili kolač uz koje ćete se povezati sa ljudima, te posvetiti pažnju i sebi i uživati jednostavno u malim stvarima.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Moravka

12.11.2022 20:38

Na Srpskom kafenisanje, samo sto se u Srbiji to radi po ceo dan:(((