Odrasli

NOVA SAZNANJA O VISOKOM HOLESTEROLU SVE SU IZNENADILA! Jedna mlečna namirnica može da ga neutrališe!

Stručnjaci tvrde da samo mesec dana korišćenja jedne mleče namirnice može da dovede do uravnoteženja lošeg holesterola.

03.10.2022 13:01

NOVA SAZNANJA O VISOKOM HOLESTEROLU SVE SU IZNENADILA! Jedna mlečna namirnica može da ga neutrališe!
shutterstock.com

Iako mnogi povišeni holesterol povezuju sa stresom i lošom ishranom u kojoj su zastupljeni suhomesnati proizvodi i namirnice s visokom koncentracijom masti, često neke od njih, verovali ili ne, mogu biti direktan suzbijač tog zdravstvenog poremećaja. Naime, u borbu protiv holesterola mnogi ulaze tako što povećavajući unos voća i povrća, međutim, malo ko zna da hrana koja ima masnu i kremastu strukturu može povoljno uticati na jednog od čovekovih najvećih neprijatelja kada je zdravlje u pitanju.

Sir koji je zasićen mastima smatra se "krivcem" broj jedan za loš holesterol sa kojim se nažalost veliki postotak populacije bori. Međutim, stručnjaci isto tako napominju da mlečni proizvodi koji obiluju fitosterolima ili bilnjim sterolima (grupa jedinjenja najsličnija holesterolu) direktno utiču na smanjenje nivoa masti u krvi. Korin Tojin, menadžer za odnose sa zdravstvenim radnicima u Benekolu, za britanske medije ističe da to jedinjenje utiče tako što smanjuje apsorbciju holesterola u tankom crevu. 

- Dnevni unos od 1,5 do 3 grama biljnih stanola, smanjuje LDL holesterol za 7 do 12,5 procenata za nekoliko nedelja - ističe ona.

shutterstock.com

Stručnjaci napominju da svi, pa i oni koji imaju povišen holesterol, mogu da uživaju u mlečnim proizvodima

Brojne naučne studije su dokazale da ta jedinjenja imaju sposobnost da snize loš holesterol, a to je provereno u više od 80 odsto istraživanja. 

- U sistemu za varenje male čestice prenose holesterol do zida creva gde se on apsorbuje u krvi. Biljni stanoli su u stanju da uskoče i zamene deo holesterola u tim malim česticama - navela je Tojinova.

U redovnim stanjima tokom varenja oko čak 50 procenata holesterola se apsorbuje iz digestivnog trakta u krv, a ukoliko se unose biljni stanoli, taj procenat se smanjuje na 20, tvrde stručnjaci. Da bi zdrava ishrana postala navika, oni savetuju da se ti proizvodi jedu uz obrok, a ne sami za sebe. To omogućava da se pokrene ceo proces varenja i da holesterol bude u probavnom sistemu. 

Ljudi koji uzimaju statine za snižavanje jednog od  najvećih "neprijatelja" po zdravlje čoveka, svakako mogu uživati u obogaćenim mlečnim proizvodima. Stručnjaci takođe napominju da je sasvim svejedno za šta ste se odlučili ujutru, da li za tost sa puterom ili popodne za neki drugi proizvod, u njima možete uživati dok vrednosti holesterola padaju i dolaze u ravnotežu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)