Dete

1950-IH SU DECI DAVALI POLA LITRA VINA ZA VREME UŽINE U ŠKOLI: Verovalo se da to leči simptome prehlade i evo šta još

Roditelji su bili zabrinuti za njihovo zdravlje pa su tražili način da ih zaštite.

23.07.2024 13:05

1950-IH SU DECI DAVALI POLA LITRA VINA ZA VREME UŽINE U ŠKOLI: Verovalo se da to leči simptome prehlade i evo šta još
Printscreen/Instagram/paire.io

Na Instagramu se pojavila interesantna objava koja je pokrenula diskusiju iznenadivši sve, čemu su bila izložena deca tokom 50-ih godina. U objavi se vidi devojčica sa čašom vina koja nazdravlja a u tekstu se kaže: " U Francuskoj su 1956. godine deca u školi pila vino za vreme pauze za doručak. Svakom detetu je bilo dozvoljeno do pola litre dnevno".

Francusko vino ima bogatu istoriju i tradiciju koja datira od antike, a Bordo i Burgundija su dve najpoznatije francuske vinarije koje su ostavile bogato nasleđe na polju ukusa vina širom sveta. Francuske škole su 50-ih godina prošlog veka, aktivno podsticale đake da konzumiraju alkoholna pića, jabukovaču, vino i pivo.

Iako po naučnim smernicama to nije u redu, u to vreme se kako prenosi Medium, verovalo da ima antibakterijska svojstva što je dosta pomagalo deci koja su imala simptome prehlade.

Iako su ovu informaciju neki od korisnika u objavi na Instagramu naveli, mnogima nije bilo jasno šta se krije iza svega i zbog čega su deca bila izložena ovoj neprihvatljivoj aktivnosti. Ipak, u šali mnogi su videli "dobrobiti" u ovom potezu učitelja i roditelja tog vremena.

- Pa to vreme je bilo sjajno!

- Nema sumnje da su deca bila srećnija.

- O ovome mislim kada kažem da sam rođen u pogrešno vreme. 

- Koliko su onda učitelji uzimali?

- Škola je stresna.

- To su bili dani - bili su neki od komentara.

Jedan od komentatora je objasnio da su često roditelji zapravo rastvarali alkohol sa malo vode iz bojazni da se deca ne razbole, jer voda nije bila dobra za piće. Čovek je objasnio da je u internatu gde je bio tokom 50-ih godina za stolom uvek bila flaša vina i flaša vode i da je ta kombinacija bila daleko manje štetna nego što su to današnji sokovi. Mišel Saunders, kako se potpisuje na Instagramu naglasio je kako ima 81 godinu i da i dalje to isto radi, dodajući kako je Džejni Kelment nekada najstarija osoba koja je umrla sa 122 godine radila isto.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)