Dete

OSIP OD VRUĆINE JE MOGUĆE IZBEĆI: Dermatolog rešava muku roditeljima, ovako ZAŠTITITE decu na vreme

Visoke temperature su u toku, a ni najmlađi nisu pošteđeni negativnih posledica.

17.07.2024 10:55

OSIP OD VRUĆINE JE MOGUĆE IZBEĆI: Dermatolog rešava muku roditeljima, ovako ZAŠTITITE decu na vreme
Shutterstock

Jednako kao i mi odrasli i mala deca, posebno bebe reaguju na visoke temperature. Nekada se dešava da dete nije zaštićeno na adekvatan način ili da jednostavno potrebe zahtevaju da bude u određenom trenutku na suncu, međutim, roditelji treba dobro da znaju da to može proći nekom reakcijom poput osipa na koži. U mnogim slučajevima, većina roditelja ne zna šta da radi u tom trenutku.

Da bismo preventivno reagovali ili znali kako da se nosimo sa takvom situacijom kada nastupi, kontaktirali smo ordinaciju doktorku Svetlana Minić, dermatologa za "Srećnu republiku", a ona je otkrila šta je u takvim situacijama najpoželjnije učiniti.

- Prvo je higijena, dete mora da ima redovnu higijenu, može i više puta dnevno, blagim sapunima, a nekad može i samo mlaka voda. Rehidratacija je takođe obavezna, dete ne treba da bude  na jakom suncu i prostorija mora da se rashlađuje. Naravno, ne treba da bude previše hladno, ali da bude dovoljno prijatno. Deca se ne znoje kao odrasli, nemaju termoregulaciju poput nas. Osip mogu da izazovu i ubodi insekata i tu treba voditi posebno računa, jer ima puno insekata, sve može da ga ubode, od mrava, preko pauka, komarca krpelja - otlriva ona.

Shutterstock

Najbolji način da se deca izbegnu osip od vrućine je da ne budu na suncu

 

Najbolja preventiva da se izbegne osip od vrućine, posebno kod dece jeste nošenje lagane odeće, a ukoliko je moguće potpuno zaobići sunce i izlaganje visokim temperaturama.

Ona ističe da ukoliko dođe do osipa, dete treba skloniti negde u hlad ili hladniju prostoriju i rashladiti a onda malo sačekati. Ako ni nakon rashlađivanja, poput kupanja i osvežavanja mlakom vodom, ne toliko hladnim oblogama osip se ne povlači i svrbi, odnosno pravi detetu probleme, onda je neophodno posetiti doktora.

- Najčešće on krene da se povlači kada je prijatnija temepartura, kada nije na direktnom Suncu. Ono je vrlo nezgodno, pogotovo za dete i zato dete nikako ne sme direktno na Sunce bez šešira - dodaje ona.

Kao i među odraslima tako i među decom bude onih koja su osetljivija i ona kojima sunce ne pravi veće probleme, ali roditelji moraju da primete kako se dete ponaša i da li je sve u redu. Kako ona ističe, ne treba preterivati ni sa negom poput nekih krema, sve dok lekar ne kaže drugačije. Najvažnije je od svega da dete bude dobro hidrirano.

Kada je reč o zaštiti od sunca kada su deca u pitanju, ona napominje da treba biti posebno oprezan sa tim jer većina preparata nije registrovano za decu ispod šest meseci, a mala deca, posebno bebe, nemaju sistem za zaštitu od sunca, zbog čega treba izbegavati da budu izložena visokim temeparturama. Na taj način mogu lako da dobiju sunčanicu, toplotni udar i ozbiljne opekotine. Pošto su veća deca često u pokretu, savetuje da nose tanke majice i šešire.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)