Dete

OSIP KOD BEBA OD VRUĆINE: Kako izgleda, da li je opasan i šta uraditi u takvim situacijama

Koža novorođenčeta je tanja i nežnija, pa je i osetljivija i na vrućinu.

10.07.2024 11:20

OSIP KOD BEBA OD VRUĆINE:  Kako izgleda, da li je opasan i šta uraditi u takvim situacijama
negmardesign / Alamy / Alamy / Profimedia

Tropske vrućine koje su zadesile Srbiju teško padaju svima. Najosetljivija na vrele temperature su novorođenčad i bebe čija koža je posebno osetljiva na vrućinu. Bebina koža je mnogo tanja i nežnija od kože odraslih, pa je i podložnija različitim problemima od osipa do infekcija.

Osip po telu od vrućine kod novorođenčeta ili beba ne mora nužno da bude izazvan boravkom deteta na suncu, dovoljno je da u stanu bude vruće, pa da se beba pojačano znoji što iritira njenu nežnu kožu.

Kako prepoznati osip od vrućine?

Osip kod beba od vrućine nastaje kao posledica nedovoljno razvijenih znojih žlezda, a javlja se po vrućem, vlažnom vremenu, ako je dete  pretoplo obučeno  ili  je odeća od sintetičkih materijala koja ne dopušta da znoj slobodno isparava.

shutterstock.com

Osip se često javlja u predelu pelene koja sprečava kožu da "diše"

Osip od vrućine se lako prepoznaje, iako može izgledati kao neki drugi problem sa kožom kod beba, a evo i kako:

  • u pitanju su sitne crvenkaste bubuljice ili čak sitni plikovi koji najčešće ne svrbe i prolaze sami od sebe u roku do nekoliko dana
  • stvaraju nepravilan oblik crvenila koji može da širi po telu
  • javlja se na određenim mestima na koži gde se beba najviše znoji - na vratu, ispod kose, po leđima, u predelu pelene gde koža teže “diše”, na prevojima ruku i nogu, ispod pazuh, nekad i iza ušiju

Rashladite bebu

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma prebacite dete u rashlađenu prostoriju, raskomotite je, i ako je moguće, skinite kompletnu odeću čak i pelenu. Vodite računa da će se u nekom trenutlku sigurno upiškiti ili ukakiti pa postavite ispod nje stari peškir ili pamučni čaršav. 

Obrišite bebu vlažnom krpom ili je okupjate prijatnom mlakom vodom da se rashladi i ostavite je da se koža prirodno osuši. Nakon toga možete joj obući laganiju, širu pamučnu odeću ili joj stavite samo pelenu. 

Preporuka je da se tokom vrelih letnih dana koriste obične pamučne pelene koje bolje upijaju mokraću. Jeste da je to dodatni posao za mame, ali će bebi značajno olakšati, jer još se koža neće upariti kao uobičajenim pelenama. 

Foto: Shutterstock

Dojite bebu češće tokom tropskih dana kako ne bi dehidrirala

Prilikom rashlađivanja prostorije vodite računa da klima uređaj ili ventilator nikako ne duva u dete, kao i da prostorija u kojoj beba boravi bude prijatna nikako previše hladna.

Ukoliko ste preduzeli sve kako biste rashladili i osvežili bebu, ali se crvenilo i osip ne povlače ili se vraćaju brzo i u većoj meri sa pojačanim plikovima umesto bubuljica obratite se pedijatru za pomoć, piše sajt Bebac. com.

Promene na koži beba mogu se javiti i usled pretopljavanja, neadekvatna nege ili higijene beba, ali mogu biti i znak nekog infektivnog stanja, alergijske reakcije ili posledica ujeda insekta.

Tokom veoma toplih dana kao što je sada u Srbiji, bebu ne izvodite napolje u periodu od 10-16 časova, neka bude u kući u rashlađenim prostorijama koje redovno provetravajte i dojite je češće nego obično da ne bi došlo do dehidracije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)