Dete

PELENSKI OSIP KOD BEBA: Pedijatar otkriva tri najčešća razloga za njegovu pojavi i kad se treba javiti lekaru

Mokra pelena koju dete duže nosi ne mora uvek da bude razlog za pojavu pelenskog osipa, objasnila je britanski pedijatar dr Nathvani.

07.02.2023 17:01

PELENSKI OSIP KOD BEBA: Pedijatar otkriva tri najčešća razloga za njegovu pojavi i kad se treba javiti lekaru
shutterstock.com

Osip na guzi kod beba koje nose pelene je česta pojava. Većina roditelja se uplaši jer ne znaju razlog zašto im se dete ojelo i odmah idu kod lekara.

Međutim, kako objašnjava pedijatar dr Šruti Nathvani iz britanske Nacionalne zdravstvene službe osip je nešto s čim se sreće svaka beba koja nosi pelene i nema preteranog razloga za brigu.

Pixabay

U nekom trenutku svaka beba koja nosi pelenu imaće problem sa osipom

Tri razloga za osip

Dr Nathvani je objasnila za britanski San da većina roditelja smatra da se osip javlja kad beba suviše dugo na sebi ima mokru pelenu, iako to ne mora uvek da bude razlog za ojed.

- Kad bebu počnete da navikavate na čvrstu hranu njena stolica će postati gušća i najčešće tamnije boje. Možda ćete primetiti da promena ishrane utiče na učestalost stolice što povećava šansu od osipa – objasnila je ona.

Prema rečima dr Nathvani drugi razlog može biti da ste svoju bebu previše brisali. Iako je higijena ključni deo svakodnevne rutine i brige o detetu, bebe sa osetljivijom kožom sklonije su osipu.

- Prilikom brisanja guze važno je da budete nežni i da ne koristite previše vlažnih maramica za bebe jer to može da iritira nežnu kožu mališana i dovede do pelenskog osipa – upozorila je dr Nathvani.

Umesto vlažnih maramica ona preporučuje da bebinu guzu majke brišu sa parčetom vate natopljene u običnu mlaku vodu kako bi sačuvali dete od iritacija.

- Ako već koristite bebi maramice obavezno birajte one koje ne sadrže alkohol i razne mirise koji će dodatno uticati na kožu vašeg deteta. Umesto da trljate mesto koje ste oprali nežno tapkajte peškirom dok se koža ne osuši a potom stavite novu pelenu – dodala je ona.

Treći, ali ne i najmanje važan razlog za osip beba u pelenama je dijareja koja može da izazove ozbiljne probleme. U takvim situacijama osip se može javiti ne samo u predelu guze već i u donjem delu detetovih leđa.

- Zbog povećanog broja stolica povećava se i rizik od osipa pa morate češće da menjate pelene kako bi koža ostala čista i suva. Takođe, kožu obavezno namažite nekom blagom kremom za bebe. Važno je da naglasim da dijareja kod beba može da ukazuje i na poremećaj njenog zdravlja i u takvim situacijama bih preporučila da se javite svom pedijatru – naglasila je ona.

Pixabay.com

Ukoliko dete ima dijareju obavezno se javite pedijatru

Kad se javiti pedijatru?

Dr Nathvani ističe da se dijareja kod beba može javiti kao nus pojava lekova kao što su antibiotici. Prema njenim rečima, osip kod beba koje nose pelene u većini slučajeva stvara nelagodu kod deteta.

- Ukoliko je mesto osipa crveno i bolno možete detetu dati i paracetamol ali samo pod uslovom da je starije od dva meseca. Ako osip ne nestane u roku od nekoliko dana ili se stanje pogorša, obavezno odvedite bebu kod pedijatra na pregled – dodala je ona.

Simptomi pelenskog osipa

  • Crvene fleke na guzi bebe 
  • Koža je vruća na dodir i bolna za dete
  • Koža je suva i ljušti se
  • Svrab i bol
  • Beba je uznemirena
  • Fleke, bubuljice ili plikovi na babinoj guzi   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)