Dete

OVA NAVIKA TINEJDŽERA U SRBIJI OSTAVLJA OŽILJKE NA PLUĆIMA: Upozorenje dr Radulović zbog kog ćete deci pregledati torbe

Oni nisu ni svesni kakve opasnosti krije konzumiranje ovih proizvoda.

08.07.2024 19:31

OVA NAVIKA TINEJDŽERA U SRBIJI OSTAVLJA OŽILJKE NA PLUĆIMA: Upozorenje dr Radulović zbog kog ćete deci pregledati torbe
JASON HENRY / Newscom / Profimedia, Privatna arhiva

Upotreba elektronskih cigareta, poznatih i kao vejp, izuzetno je rasprostranjena među srpskim srednjoškolcima. Kako je za Srećnu republiku objasnila dr Vesna Radulović, specijalista pneumoftiziologije deca nisu svesna koliko su elektronske cigarete štetne za njihov mlad organizam koji se još uvek razvija.

- Moj sin je završio srednju školu i ja mislim da 70 odsto dece u njegovom razredu je pušilo elektronske cigarete. Ja sam sigurna da deca nemaju predstavu koliko štete to može da napravi, a sam vejp im je lako dotupan - rekla je ona.

Lako dostupne

Korišćenje vejpova je poprimilo masovnu praksu među tinejdžerima u Srbiji, jer je zakonska regulativa vrlo nejasna po pitanju ovih proizvoda. I dok zakon u Srbiji kaže da duvan ne može da se prodaje mlađima od 18 godina, nije jasno da li se to odnosi i na elektronske cigarete što ih čini lako dostupnim što se u praksi može i videti. Gde god se okrenete videćete nekog tinejdžera kako puši elektronske cigarete. 

Privatna arhiva

Dr Vesna Radulović ističe da deca nisu ni svesna opasnosti od elektronskih cigareta

Prema rečima dr Radulović, ogroman je problem što deca nisu svesna koliko je upotreba vejpa štetna i kakve razorne posledice može da ostavi na njihov organizam. 

- Dugotrajna upotreba elektronskih cigareta, posebno u tinejdžerkom uzrastu, može da dovede do stvaranja ožiljnih promena na plućima odnosno fibroze samog plućnog tkiva što dovodi do trajnih oštećenje koje vode ka invaliditetu. Iako važi za manje štetan proizvod od cigareta jer ima manje kancerogenih supstanci i vajp je vrlo opasan posebno za mlad organizam koji se još razvija - upozorila je dr Radulović.

Prema rezultatima istraživanja koje je sporovedeno na Univerzitetu u Hjustonu smo mesec dana korišćenja elektronskih cigareta povećava rizik od razvoja astme preko 200 odsto.

- Apsolutno utiče na pojavu asme, ali može da dovede do oštećenja kardio-vaskularnog sistema. Bez obzira što u vejpu ima manje nikotina, on može da stvori nikotinsku zavisnosti, a svaki bivši ili sadašnji pušač će vam reći koliko je teško ostaviti cigarete. Sama upotreba vejpa doprinosi i povećanju broja pušača, jer će u kasnijem životnom uzrastu tinejdžer će verovatno preći na duvan - dodala je dr Radulović. 

Ona je naglasila da su elekstronske cigarete vrlo štetna stvar, dostupna su deci i prodaju vejpova niko ne kontroliše, a nalaze se na svakom kiosku i u svakoj prodavnici.

- Elektroske cigare možda jesu manje štetne od duvana jer sadrže manje  kancerogenih supstanci, gori na nižoj temepreaturu u odnosu na cigarete, ali se u organizam ipak unose velike količine štetnih supstanci - naglasila je ona. 

Ukusi privlačni deci

Proizvođači elektronskih cigareta su osmislili dizajn koji je vrlo privlačan mladima sa čak 15.000 različitih aroma. Ne mirišu, niti imaju ukus duvana već borovice, jagode i raznih drugih ukusa koja su deci privlačna.

Jarke boje i mnoštvo slatkih ukusa elektronskih cigareta zapravo prikrivaju činjenicu koliko su opasne po zdravlje. 

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" statistika u Srbiji u korišćenju vejpa među tinejdžerima je poražavajuća.

  • 70 odsto učenika prvih razreda srednje škole je već probalo vejp
  • najveći deo dece ne zna koliko je štetan
  • većina učenika je mislila da sadrži samo aromu, a ne i štetne supstance

S obzirom na to da su elektronske cigarete na našem tržištu prisutne tek nešto više od 10 godina tek će se videti posledice njihove dugotrajne upotrebe posebno kod maldih tinejdžerkog uzrasta koji su i najveći konzumeti vejpa.

O štetnosti elektronskih cigareta malo znaju i roditelj, u suprotnom bi sigurno pregledali torbe svojoj deci i ne bi im dozvolili korišćenje vejpa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)