Odrasli

DA LI STE SE IKAD ZAPITALI KAKO STVARNO IZGLEDAJU PLUĆA PUŠAČA? Sada je sve jasno, jedan eksperiment zapanjio i naučnike! (VIDEO)

Iako smo svi manje više svesni štetnosti koju izaziva pušenje, jedan snimak je ipak izazvao ogromnu pažnju.

18.04.2023 19:01

DA LI STE SE IKAD ZAPITALI KAKO STVARNO IZGLEDAJU PLUĆA PUŠAČA? Sada je sve jasno, jedan eksperiment zapanjio i naučnike! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, TikTok

Stručnjaci stalno apeluju na štetnost duvana, a u prilog tome idu i fotografije i jezivi natpisi na pakovanjima cigareta kojima se ljudi upozoravaju na koji način one utiču na njihovo zdravlje. Uprkos tome, uživaoci duvana i nikotina ne shvataju ozbiljnost situacije i ostaju verni svom poroku

U knjigama viših razreda osnovne škole većina nas se prvi put susrela sa slikom pluća pušača i to je mnogima bila jedna od najstrašnijih scena koja se urezala u pamćenje. Ipak, da bi se podsetili, ali i osvestili one koji ne misle o svom zdravlju, na TikTok mreži se pojavio snimak pluća kod zdravog čoveka i kod pušača. Prezentacija je izvedena tokom predavanja za studente medicine, a jasno pokazuje posledice svakodnevnog uvlačenja otrova iz cigareta u pluća i ugrožavanje respiratornog sistema.

Printscreen/TikTok/_iamhaya

Upoređena su pluća kod nepušača (levo) i pušača (desno), kao i način njihovog rada 

Iako naizgled izgleda kao da je reč o samo o fizički uočljivoj razlici između pluća, odnosno njihovoj boji, objavljivači snimka napominju da su posledice daleko gore od onoga što se vidi u snimku. Naime, očigledno je da je dah kod pušačkih pluća znatno kraći, taj organ se ponaša "kao da mu nedostaje snage" da funkcioniše, što samim tim dovodi do smanjenog protoka kiseonika kroz organizam.

Mnogi Tiktokeri su videvši objavljeni snimak izrazli zabrinutost za svoje najbliže koji udišu dim cigareta.

@_iamhaya Smoking is bad for your health! Each puff contains 6000 chemicals, and deprives your organs of the oxygen they require. 🫁🚬😵#respiratorytherapist #nursing #smoking #mechanicalventilation #emergencynurse #lungs ♬ Who Want Smoke? - Nardo Wick

- Već sam zabrinuta za svoju majku - 

- Pušači se neće ljutiti -

- I sada objasni mom dedi od 75 godina koji puši čitavog života - 

- O, Bože... -

- Da li neko shvata kako ovo utiče na naše telo? - komentarisali su korisnici mreže.

Pojednci su, međutim, napomenuli da prikazani snimak nije ni pola od onoga kako zapravo izgleda organizam čoveka koji "uživa" u cigaretama. Iako je bilo onih koji su rekli kako je evidentno da pluća rade i u jednom i u drugom slučaju,  drugi su istakli i da realne posledice ne mogu da se sagledaju putem snimka.

Snimak je pogledalo više od 13,2 miliona korisnika, a sviđalo ga je 816.000 ljudi, što govori o tome da ipak svesnost o štetnosti duvana postoji.

Udisanje dima pušaču privremeno pruža lažan osećaj zadovoljstva i smirenosti u trenucima stresa, nervoze i teskobe. Međutim, nakon pola sata prolazi ta "energija" i osoba se oseća umorno i depresivno, što opet stvara osećaj potrebe da se uzme druga cigareta.

- Za razliku od zdravih pluća kod kojih su membrane nežne i glatke, kod pušača su krute i pune ožiljaka - navodi se na portalu serbinfo.ch. 

Na disajnoj cevi gde se nalaze sitne dlačice koje zaustavljaju prašinu, kod pušača su uništene i zbog toga su njihova pluća mnogo više izložena štetnim uticajima od spolja. Pušenje je glavni uzrok mnogih bolesti, poput bonhitisa i plućnih oboljenja, a u nedavnim istraživanjima je mnogo puta dokazano da je i jedan od najopasnijih faktora rizika za nastanak raka pluća. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)