Odrasli

NOVI PLAN VLADE ZA SMANJENJE PUŠENJA: Trudnicama 450 evra ako ostave duvan (FOTO)

Svakom petom pušaču biće ponuđeno da pređe na elektronske cigarete, dok će žene u drugom stanju dobijati novčanu podršku ukoliko se reše ove nezdrave navike.

16.04.2023 19:00

NOVI PLAN VLADE ZA SMANJENJE PUŠENJA: Trudnicama 450 evra ako ostave duvan (FOTO)
shutterstock.com

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije ponudiće svakom petom pušaču ,u pojedinim delovima ove zemlje, da umesto klasičnih pređe na elektronske cigarete o trošku države. U cilju smanjenja broja pušača trudnicama će biti ponuđeno 450 evra, koliko u proseku iznose mesečni troškovi za cigarete, ukoliko potpuno prestanu da puše, piše San.

shutterstock.com

Da bi dobila novac trudnica mora da prođe test i dokaže da je ostavila pušenje

Vaučeri za buduće mame

Da bi dobile vaučere buduće mame će morati da prođu test i dokažu da su u potpunosti ostavile cigarete. Novac će moći da potroše u supermarketu ili da kupe nešto sebi, bilo šta osim cigareta. Akcija motivacije žena koje su u drugom stanju da zauvek ostave duvan započeta je pre skoro dve godine, ali kako nisu zadovoljni rezultatima usledili su novi apeli kroz medije.

- Ponudićemo novu pomoć milionima pušača da bi ostavili duvan. Vlada će finansirati novi nacionalni plan "Promeni da bi prestao", prvi ove vrste u svetu – najavljeno je iz britanskog ministarstva zdravlja.

Plan je da se dugogodišnjim strastvenim pušačima ponudi da umesto klasičnih pređu na elektronske cigarete koje se smatraju „zdravijim“.

- Dva do tri miliona pušača će umreti od posledica konzumiranja duvana. Cigarete su jedini proizvod koji vas može ubiti! Ponudićemo milionima pušača novu pomoć da prestanu da puše. Mi ćemo finansirati prelazak na elektronske cigarete kako bismo im olakšali da u potpunosti prestanu sa konzumiranjem duvana – dodaje se u saopštenju.

Takođe, biće pooštrene kontrole po trgovinskim radnjama i kioscima kojima je zabranjeno da duvanske proizvode prodaju maloletnicima.

Pixabay

Biće pojačane kontrole kako bi se sprečilo da se duvanski proizvodo prodaju maloletnicima

Uspešni pilot programi

Sa širom akcijom se započinje nakon uspešnog pilot programa u Jorku i Škotskog gde su četiri od deset pušača sa klasičnih prešlo na elektronske cigarete. Takođe, zabeleženo je da je četvrtina trudnica prestala u potpunosti sa pušenjem nakon što su dobile vaučer od 45 evra.

Prema zvaničnim podacima, oko 13 odsto odraslih Britanaca puši a cilj ministarstva zdravlja je da se taj procenat do 2030. padne ispod pet odsto. Međutim, i sami su svesni da to neće ići tako lako zato su odlučili da kroz novac motivišu pušače, posebno trudnice da ostave duvan.

Kako navode Nacionalnog instituta za zdravstvo, cigarete mogu biti uzrok čak 70 vrlo opasnih bolesti uključujući i vrlo opasan tumor pluća koji u velikom procentu dovodi do smrtnog ishoda po pacijenta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)