Tokom Uskršnjih praznika lekari imaju pune ruke posla uglavnom zbog stomačnih problema nastalih kao posledica prejedanja. Kako upozoravaju stručnjaci, to može posebno biti opasno za ljude koji su postili, pa tokom Uskrsa navale na masnu hranu, meso i slatkiše. Posebno treba biti oprezan sa uskršnjim jajima jer, ukoliko ih pojedete previše, to može dovesti do skoka holesterola u krvi.
Srećna republika razrešava dilemu koliko jaja najviše sme da se pojede, ali i kako da očistite organizam ukoliko ste preterali sa hranom tokom Uskrsa.
Čuvanje uskršnjih jaja
Kako je za naš portal objasnila nutricionista Milka Raičević, maksimalno bi trebalo da se pojede tri do četiri komada jaja za Uskrs pod uslovom da je čovek zdrav. Prema njenim rečima, takođe treba voditi računa gde i koliko dugo se čuvaju uskršnja jaja kako bi se izbegli mogući problemi.
- Uskršnja jaja su simbol ovog praznika, ali ljudi moraju da znaju da ona mogu da se jedu samo narednih sedam dana i to pod uslovom da ih čuvate u frižideru. Na trpezu iznosite samo onoliko komada koliko će se pojesti. Ukoliko ih držite na stolu na sobnoj temperaturi, bez obzira na to što su kuvana, ova jaja su jestiva najviše tri do četiri dana - naglasila je ona.
Prema rečima Raičevićeve, postoji i razlika da li smo jaja farbali kupovnom, industrijskom bojom ili smo koristili prirodne materijale za bojenje kao što je spanać, kurkuma, lukovina...
- Ukoliko veštaščka boja prođe kroz ljusku i oboji belance, taj deo jajeta ne treba jesti, već ga odstraniti nožićem i baciti. Ako je u pitanju tretiranje jaja prirodnim bojama kao što su lukovina, cvekla ili spanać onda je potpuno bezbedno jesti ih i kad boja prođe kroz ljusku i oboji belance - rekla je nutricionista Raičević.
Možda vas zanima…
Takođe, ukoliko je neko baš ljubitelj uskršnjih jaja onda je bolje da umesto kokošijih konzumira jaja od japanske prepelice koja su manja i imaju manje holesterola u sebi.
Odmor od hrane posle praznika
Nutricionista savetuje umerenu ishranu u svakoj prilici, posebno za praznike, kad smo svi skloni da se opustimo kad je hrana u pitanju. Međutim, ako ste od onih koji su jedva dočekali praznike kako bi uživali u đakonijama, trebalo bi da se poštuju neka pravila.
- Ako na trpezi imate prasetinu, jagnjetinu i piletinu nemojte u jednom obroku mešati više vrsta mesa, već izaberite jedno i to jedite. Umesto jakih sireva radije birajte mlad sir, a ako imate više vrsta kolača izaberite jednu vrstu. Prednost bi trebalo dati povrću i salatama, čak i kad je u pitanju praznična trpeza - rekla je ona.
Kad u svemu preteramo, posebno u hrani, naš organizam će nam jasno staviti do znanja da je vreme da stanemo.
- Prejedanje za posledicu može imati nadutost stomaka, gasove, možda čak i mučninu. Tad bi trebalo odmoriti od hrane. Šta to znači? To znači da bi organizam trebalo da uzima što tečniju hranu, na prvom mestu čajave. Najbolji su čajevi za metabolizam, zeleni, crni, ruski čaj... U toku dana se piju voćni čajevi, a uveče nana, majčina dušica ili kamilica i tim se završava dan - rekla je ona.
Naravno, dogodiće se u toku dana da osetite glad i to treba ispoštovati.
- Ako smo na laganom obroku, što znači da jedemo kuvano žito, raž, musli ili pijemo samo čajeve, kad ogladnimo možemo da pojedemo parče hleba sa mladim sirom, parče gibanice ili samo jogurt. Preporuka je jesti neku supu ili čorbu od povrća, potaž i dozvoliti organizmu da se odmori od mesa i preobilne hrane - naglasila je Raičevićeva.
Kako posle posta?
Kad su u pitanju ljudi koji su postili 7 nedelja Uskršnjeg posta i uzdržavali se od mrsne hrane, oni treba postepeno da vraćaju hranu životinjskog porekla u ishranu.
- Ključno je ne vraćati se naglo i odmah na stare navike u ishrani. Takođe, vodite računa o količini hrane i ne preterujte. Organizmu je potrebno vreme i postepeno navikavanje na stari režim ishrane posle posta. Mada, ako ćemo da budemo iskreni, pravi vernici se nikad neće prejedati, već će biti umereni u svemu - zaključila je nutricionista Milka Raičević.
Komentari (0)