Zanimljivosti

Zašto je potpuno normalno da MITROVIĆ jede masnu picu odmah posle utakmice

Nutricionista Milka Raičević analizirala je za Srećnu republiku potez srpskog fudbalera koji je izazvao veliku reakciju javnosti, što smehom što zbunjenošću otkud profesionalni sportista jede brzu hranu posle odigranog meča

29.09.2022 11:24

Zašto je potpuno normalno da MITROVIĆ jede masnu picu odmah posle utakmice
Printscreen Twitter FSS

Srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović (28) doneo je pre 2 dana veliku radost navijačima golom protiv Norveške u meču poslednjeg šestog kola Grupe 4 u drugom rangu takmičenja. Orlovi su se plasirali u Ligu naciju A. Jubilarni 50. go u dresu reprezentacije Mitrović je tradicionalno proslavio parčetom pice u svlačionici što je izazvalo veliku buru na društvenim mrežama.

Čuvenom srpskom napadaču se zamera što je jeo brzu hranu umesto da kao sportista promoviše zdravu ishranu.

 

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Mitrović maestro na fudbalskom terenu

Šta kažu nutricionisti?

Kako za Srećnu republiku objašnjava nutricionista Milka Raičević čuveni fudbaler nije napravio nikakav greh.

- Na ovaj način on je nadoknadio energiju potrošenu na utakmici. S picom je zadovoljio potrošene ugljene hidrate, belančevine ukoliko je ta pica ima nešto od mesnatih proizvoda, masti jer je sigurno bilo maslina. Što se mene tiče pojesti parče pice posle utakmice nije nikakav problem posebno za vrhunskog sportistu kao što je on koji će to brzo potrošiti ’ objasnila je ona.

Kako je naglasila Raičevićeva ništa nije štetno ukoliko nije svakodnevno, ukoliko se potroši jer je mnogo veća šteta kad ste gladni.

- Sportistima je to dozvoljeno zato što oni unesene kalorije brzo potroše za razliku od nas koji nismo sportisti. Pica je bila sirotinjska mediteranska hrana i ona sadrži sve što je potrebno čoveku da unese kroz jedan obrok. Ima dobre masti kroz maslinovo ulje i masline, belančevine kroz sir, paradajz. Problem su ove savremene gradske pice gde se umesto paradajza stavlja kečap koji nije zdrav i prepun je šećera. Međutim za jednog sportistu koji posle utakmice je u redu kako bi sve to što pre nadoknadio izgubljenu energiju na terenu- rekla je naša sagovornica.

I nije Mitrović jedini. I drugi vrhunski sportisti često posle napornih mečeva jedu brzu hranu kako bi što brže nadoknadili potrošenu energiju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)