Dete

PRIMETILI STE DA VAM SE DETE ČUDNO PONAŠA: Nema potrebe za panikom, ovih 7 stvari mnogi mališani rade!

Psiholozi tvrde da su takva ponašanja zapravo potpuno normalna.

05.05.2024 16:10

PRIMETILI STE DA VAM SE DETE ČUDNO PONAŠA: Nema potrebe za panikom, ovih 7 stvari mnogi mališani rade!
Shutterstock

Kada je reč o deci, ponekad njihovo ponašanje može izgledati čudno ili čak neobično. Međutim, većina je zapravo normalna i prolazna. Psiholog Heder Vitenberg ukazuje na nekoliko takvih ponašanja i daje savete roditeljima kako da se nose sa njima.

Ova čudna ponašanja kod mališana, iako roditeljima mogu izgledati neobično, uglavnom su normalna i prolazna. Važno ih je razumeti kao deo dečijeg razvoja i podržati dete dok istražuje svet oko sebe.

shutterstock.com

Pojedina ponašanja dece mogu roditeljima delovati čudno

Udaranje glavom

Ritmično lupanje glavom može biti uznemirujuće za roditelje, ali može biti umirujuće za dete. Ovo ponašanje pomaže deci da se smire kada su preplavljena stimulacijama.

Dr Vitenberg savetuje roditeljima da ignorišu ovo ponašanje, osim ako ne primete da se dete zaista samopovređuje ili uporno udara glavom umesto da se igra ili jede.

Ruke u pantalonama

Još jedna čudna navika je samo-maženje, što se smatra normalnim ako dete to povremeno radi. Roditelji treba da odrede smernice za ovu aktivnost i da objasne detetu da to može da radi kod kuće, ali ne i van nje.

Čudna žudnja za hranom

Deca ponekad imaju čudne želje kada je u pitanju hrana, što može biti rezultat istraživanja ili oralnih potreba. Ako je ovakvo ponašanje povremeno, roditelji mogu da ga ignorišu, ali ako postane opsesivno, treba konsultovati pedijatra.

Ruke u nosu

Iako većina roditelja smatra da je ovo ponašanje neprijatno, deca koriste nos kao deo svog istraživanja sveta oko sebe. Dr Vitenberg savetuje roditeljima da postave granice oko ovakvog ponašanja, ali i da ga shvate kao deo dečije radoznalosti.

pixabay.com/Jelly

Međutim mnoga deca rade ove stvari

Zamišljeni i plišani prijatelji

Veoma je uobičajeno da deca razviju vezanost za plišane igračke ili zamišljene prijatelje. Ovo je normalna reakcija na detetovo razumevanje sveta oko sebe, a podržavanje ovakvog ponašanja podstiče kreativnost mališana.

Igranje izmetom

Ispitivanje sopstvenog sekreta je takođe uobičajeno kod male dece. Ovo ponašanje proizilazi iz dečije radoznalosti i istraživanja. Roditelji treba da obezbede detetu prihvatljive alternative za istraživanje, kao što je igranje glinom ili plastelinom.

Bizarne želje

Neka deca imaju faze u kojima žele da nose ogrtač ceo dan, da budu goli ili da se ponašaju kao životinje. Ove dečije faze su normalan deo njihovog odrastanja i razumevanja okolnog sveta. Važno je tolerisati ova ponašanja sve dok ne ometaju normalne aktivnosti deteta, a o tome piše i Miss7mama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)