Dete

"USTALA SAM DA PROVERIM BEBU I ZATEKLA JE MODRU I HLADNU": Majka spasila detetu život, a evo i kako

Majka se probudila usred noći i shvatila da je njeno dete u velikoj opasnosti.

19.04.2024 12:20

"USTALA SAM DA PROVERIM BEBU I ZATEKLA JE MODRU I HLADNU": Majka spasila detetu život, a evo i kako
Shutterstock

Majčinstvo je izuzetno odgovorna uloga i zahteva punu posvećenost posebno u najranijoj fazi rođenja deteta. Najmanje nezgode koje mogu da se dese bebi, poput kašljucanja ili zagrcavanja, iako mogu da uplaše mlade neiskusne mame, neophodno je da drže oči na detetu 24 sata. Jedna majka je tako otkrila kako je imala čudan osećaj u crevima nakon što se probudila usred noći zbog svoje bebe.

Shutterstock

Svaki i mali bol i neprijatnost sa kojim se beba suočava isto oseća i majka

 

Lusi Robin se probudila zatekavši svog jednoipogodišnjeg sina plavog u licu. Bio je leden i otežano je disao. Iako je posumnjala na najgore, majka je ostala pribrana i, srećom, prethodno je obučena za reanimaciju pa je iskoristila svoje znanje, kako prenosi Njujork post. Uspela je svom sinu Semiju da povrati dah dok je došla hitna pomoć.

Majka je otkrila kako njen sin danas ne bi bio tu da nije reagovala na vreme. Semi je brat blizanac sestri Sofi i rođen je u 33. nedelji bez otkucaja srca i normalnog disanja. Pre nego su ga pustili kući, proveo je na neonatalnoj intenzivnoj nezi devet dana. Iako je sve bilo u redu sa bebom bar sa kliničke strane i otpuštena je kući, majka nije imala mira i strepila je da nešto nije u redu sa njim, što joj je govorio i majčinski instikt.

Nakon što je bebu stavila na spavanje u 23 časa i otišla i sama u krevet, Robin se probudila usred noći shvativši da nešto ipak nije u redu - što se ispostavilo tačnim. Unutrašnji glas joj je govorio da ode i pogleda bebu. Njena strepnja se obistinila i zatekla je svog sina hladnog kao led sa malim iscedkom krvi iz nosa.

 

 

- Vikala sam svog muža, on se probudio, a ja sam rekla: "beba ne diše". Moja prva misao je bila S-T, druga "mrtav je" a treća: moram nešto da uradim. Počela je moja obuka - pokazali su mi kako da dam veštačko disanje na poslu - kaže ova majka za ovaj portal.

Delimično je vratila detetu disanje ali to nije bilo dovoljno. Bolničari su nakon poziva stigli na vreme da odvedu bebu u bolnicu gde su mu stabilizovali disanje posle dva i po sata. 

Lusi otkriva kako je tih dana prolazila kroz pravu agoniju i da je njena kuća bila puna policajaca i medicinskih radnika. Morala je da ostane četiri dana u bolnici, a lekari, uprkos detaljnom skeniranju mozga i pretragama, nisu uspeli da utvrde uzrok ovog traumatičnog događaja. Lusi je majka sedmoro dece i ona je odlučila da podigne svest i edukuje buduće roditelje o CPR (kardiopulmonalna reanimacija) u slučaju da se ikada nađu u sličnoj situaciji. 

- Važno je da ljudi znaju kako da pomognu svojim bebama. Imam sedmoro dece i nikada u životu nisam mislila da da ću morati da reanimiram bilo koga od njih, Ne znam šta bi bilo bez tog mog treninga - zaključuje majka.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)