Dete

GREŠKE KOJE RODITELJI PRAVE SA BEBAMA: Kad se uvode nove namirnice u ishranu i šta ako dete odbija da jede! (FOTO)

Prema savetu stručnjaka ponudite mališanu što raznovrsniju hranu.

18.04.2024 12:20

GREŠKE KOJE RODITELJI PRAVE SA BEBAMA: Kad se uvode nove namirnice u ishranu i šta ako dete odbija da jede! (FOTO)
Shutterstock

Prvih 6 meseci života majčino mleko je apsolutno dovoljno za zdrav rast i razvoj bebe. Nakon ovog perioda odojče ima razvijen digestivni sistem koji počinje da luči enzime potrebne za varenje skroba. Ona je sada spremna za postepeni prelazak na čvrstu hranu. 

Pedijatrijski dijetetičar i majka troje dece za Biznis insajder je sastavila listu najčešćih grešaka roditelja koje prave kada započinju uvođenje čvrste hrane deci. Izbegavanje ovih grešaka  može vam olakšati ceo proces, obroke učiniti prijatnijim i za vas i za bebu.

Nudi se samo jedna hrana

Tradicionalno roditeljima se preporučuje da krenu sa uvođenjem jedne vrste namirnica tokom tri dana kako bi pratili alergijske reakcije bebe, što je pogrešno. Istraživanja sugerišu da to nije neophodno i daje zapravo korisnije da hrana bude raznovrsnija.

Osim ako namirnica nije alergen, bebi možete ponuditi više namirnica u svakom obroku. Tako će ona od starta okusiti razne ukuse, teksure i uneti hranljive materije. Rano izlaganje ovoj hrani bebi će dati šanse da joj se ona dopadne kasnije.

shutterstock.com

Prelazak na čvrstu hranu zahteva strpljenje za roditelje

 

Čišćenje bebe tokom obroka

Kada beba počinje sa čvrstom hranom sigurno je da će okolo biti nereda, prljavog stolnjaka ili tepiha ispod stola. Ali to je sasvim u redu. Bebama treba dozvoliti da se upoznaju sa novom hranom i to kroz druga čula poput dodira i mirisa što će im pomoći da upoznaju teksturu i ukus hrane. Ukoliko tokom jela stalno brišete bebu i sklanjate hranu to će je ometati da se uključi u hranu a svakako je i frustrirajuće ako joj dok jede dodirujete lice.

Kuvanje bezukusne hrane

Iako mnogi misle da treba kuvati blagu i dosadnu hranu bebama te izbegavati so i šećer, obroke možete poboljšati začinima ili začinskim biljem.

Shutterstock

Deca vole tokom hranjenja da eksperimentišu pa male nezgode su neizbežne

 

Postoje mnogi načini da uvedete nove ukuse svojoj bebici poput belog luka u prahu, cimeta ili bosiljka i mirođije. Što više ukusa to će njihovo nepce postati raznovrsnije, navodi ovaj sajt.

Prerano odustajanje od odbijene hrane

Pre nego se beba navikne na nove ukuse potrebno joj je dosta vremena. Do sada je njihova hrana podrazumevala samo mleko i slične namirnice. Nemojte se nervirati ukoliko beba ispljune hranu koju ste spremili poput spanaća ili brokolija. Umesto da budete obeshrabreni pokušajte kasnije. važno je bebi dati priliku da vežba i eksperimentiše sa novim ukusima. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)