Dete

OTKRIĆE KOJE ĆE PROMENITI SVE: Uočena povezanost između ishrane trudnica i crta lica njihovog deteta!

Da li ono što mame jedu utiče na oblikovanje lica beba?

28.03.2024 09:35

OTKRIĆE KOJE ĆE  PROMENITI SVE: Uočena povezanost između ishrane trudnica i crta lica njihovog deteta!
Shutterstock

Nova studija objavljena u časopisu Nejčr Komunikejšns donosi zanimljive zaključke o uticaju ishrane žena tokom trudnoće na formiranje crta lica deteta. Istraživanje je pokazalo da nivo proteina u ishrani majke može uticati na aktivnost gena mTORC1, što dalje utiče na oblik lica fetusa. Visokoproteinska ishrana rezultirala je izraženijim crtama lica, kao što su jača linija vilice i veći nos, dok je niskoproteinska ishrana dovela do “vitkijih i izraženijih” crta lica, a o tome piše Njujork post.

Rezultati su pokazali da ishrana majke tokom trudnoće može imati uticaj na formiranje crta lica njenog deteta, pružajući nove uvide u biološke procese koji oblikuju ljudsko lice još pre rođenja. Ovo istraživanje dodatno naglašava važnost ishrane majke tokom trudnoće i njen uticaj na zdravlje deteta

shutterstock.com

Uočena povezanost crta lica bebe i ishrane majki

Prethodne studije su već povezale ishranu majki sa različitim zdravstvenim problemima kod dece. Na primer, veganska ishrana povezana je sa nižom porođajnom težinom, dok su dečaci rođeni od majki koje su bile gojazne imali veću predispoziciju ka prekomernoj težini pri rođenju i povećanom riziku od metaboličkih stanja kasnije u životu.

shutterstock.com

Zdrava ishrana tokom trudnoće je posebno bitna

Druga studija je otkrila da mame koje su jele visokoprerađenu hranu povezane sa nizom negativnih posledica po zdravlje, mogu prenositi potencijalno štetne hemikalije na svoje fetuse. Ova istraživanja otvaraju nove perspektive u vezi sa uticajem majčine ishrane na razvoj deteta, naglašavajući potrebu za zdravom i uravnoteženom ishranom tokom trudnoće kako bi se obezbedio optimalan razvoj deteta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)