Odrasli

KAFA U TRUDNOĆI MOŽE RAZVITI AUTIZAM KOD DECE? Nova istraživanja upozoravaju buduće mame (FOTO)

Tim naučnika Univerziteta u Vuhanu u Kini istakao je faktore rizika konzumacije kofeina tokom drugog stanja.

27.03.2024 09:35

KAFA U TRUDNOĆI MOŽE RAZVITI AUTIZAM KOD DECE? Nova istraživanja upozoravaju buduće mame (FOTO)
shutterstock.com

Naučnici upozoravaju trudnice da preterana konzumacija kofeina može povećati rizik od autizma kod njihove dece. Istraživanja su pokazala da su glodari koji su dobijali količinu kofeina sličnu onoj koju prosečna trudnica unese, imali potomke koji su pokazivali određene karakteristične znakove autizma. Veruje se da kofein uzrokuje promene u funkcionisanju mozga u materici, što rezultira lošom komunikacijom između nervnih ćelija i pojavi simptoma autizma.

Rizici konzumacije kofeina i visokomasne ishrane tokom trudnoće

Preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je da trudnice ograniče unos kofeina na oko 200 mg/dan, što odgovara otprilike dve šolje kafe. Novorođeni pacovi koji su rođeni od roditelja koji su konzumirali kofein, a zatim su jeli hranu bogatu mastima, imali su još veći rizik od simptoma sličnih autizmu. Istraživanje je sproveo tim sa Univerziteta u Vuhanu u Kini i istakao je faktore rizika koje konzumacija kofeina i visokomasne ishrane predstavljaju za dijagnozu autizma, naglašavajući važnost izbegavanja nepovoljnih faktora tokom trudnoće i nakon porođaja, piše Dejli Mejl.

Statista

Istraživanje o konzumaciji kofeina u trudnoći


Studije su pokazale da su trudnice koje konzumiraju kofein sklonije rađanju manje dece. S obzirom na to da neke žene unose više od 300 mg kofeina dnevno, istraživanje sugeriše da će sve veći broj beba pokazivati znakove autizma ukoliko trudnice ne smanje unos kofeina.

Rezultati istraživanja na pacovima

Istraživanje sprovedeno na pacovima imalo je za cilj da ispita kako ishrana bogata mastima i procesuiranom hranom nakon rođenja, u kombinaciji sa unosom kofeina u materici, dovodi do simptoma autizma. Pacovi su podeljeni u dve grupe tokom trudnoće - jedna izložena količini kofeina ekvivalentnoj šolji i po, dok je druga grupa dobijala placebo. Sprovedeni su testovi ponašanja kako bi se identifikovali simptomi slični autizmu kod potomstva, uključujući testove socijalne interakcije i testove pamćenja.

Shutterstock, Tanjug/AP

Uticaj kafe u trudnoći

Uticaj kofeina na razvoj mozga i ponašanje

Utvrđeno je da su pacovi izloženi kofeinu u materici bili skloniji pokazivanju simptoma autizma, kao što su socijalna disfunkcija i loše prostorne sposobnosti, nakon rođenja. Kofein se smatra supstancom koja remeti razvoj mozga, dok visokomasna ishrana izaziva upalu i disbalans crevne flore, što dovodi do povećanja šanse da dete pokaže znakove autizma.

Uticaj konzumacije kofeina na spavanje bebe

Važno je naglasiti da kofein deluje kao stimulans i može uticati na spavanje i bebe i majke. Čak i minimalan unos kofeina tokom trudnoće može poremetiti obrasce sna i kretanja bebe u kasnim fazama gestacije.

Foto: Shuterstock

Novo istraživanje sugeriše trudnicama da povedu računa o unosu kafe

Zaključak istraživanja

Istraživači su istakli da su promene u crevnoj flori povezane sa procesom u kojem određene imune ćelije menjaju svoje funkcije, što dovodi do povećanja nivoa jedinjenja poznatog po svojim svojstvima izazivanja upale u telu. Ovo upalno jedinjenje može dopreti do mozga i oštetiti važne veze između ćelija mozga. Rezultati istraživanja ukazuju da bi crevna mikrobiota mogla biti potencijalna meta za prevenciju i tretman poremećaja iz spektra autizma u budućnosti. Efekti su bili najuočljiviji kod muških pacova, što sugeriše da bi slična razlika mogla biti primećena i kod ljudskog potomstva.

Ovo najnovije istraživanje objavljeno je u časopisu "Ekotoksikologija i zaštita životne sredine".

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)