Odrasli

KOME SE PREPORUČUJE PRENATALNI TEST I ŠTA ON POKAZUJE: Doktorka Mima Fazlagić rešava sve nedoumice budućih majki

Poslednjih godina ovaj vid testiranja trudnica postao je gotovo neizostavan.

21.03.2024 13:00

KOME SE PREPORUČUJE PRENATALNI TEST I ŠTA ON POKAZUJE: Doktorka Mima Fazlagić rešava sve nedoumice budućih majki
Printscreen/Youtube, Happy TV

Trudnoća se smatra jednim od najlepših perioda u životu svake žene, ali i period neizvesnosti i brige. One dame koje očekuju prvo dete dodatno su uplašene zbog nepoznanica sa kojima se suočavaju. Za razliku od perioda kada su naše bake bile trudne, danas su testiranja u ranoj trudnoći značajno uznapredovala pa se već u prvim mesecima mogu otkriti nepravilnosti u razvijanju ploda. Takođe, pol bebe, za one majke koje su nestrpljive, već u 10. nedelji trudnoće mogu otkriti da li će dobiti devojčicu ili dečaka.

Najsigurniji način da utvrdite pol deteta je putem prenatalnih testova. Danas postoje nove, pouzdane metode kao opcije za određivanje pola mnogo pre ultrazvučnog pregleda.To su genetski testovi iz krvi koji sa veoma velikom sigurnošću određuju potencijalno prisustvo Daunovog sindroma i drugih poremećaja na hromozomima. Ovi testovi, pored toga, određuju i pol bebe na osnovu fragmenata DNK poreklom iz placente koji slobodno plivaju u krvi majke. Ovi testovi se nazivaju neinvazivni prenetalni testovi (NIPT) i rade se već od 10. nedelje trudnoće.

shutterstock.com

Prenatalni testovi rade se u ranoj trudnoći

Njihova masovna popularnost poslednjih godina nastala je zahvaljujući društvenim mrežama i širenja viralnih video-snimaka na kojima roditelji na kreativne način saznaju pol svog deteta. Danas, skoro sve trudnice koriste ovu metodu testiranja. Kome se zapravo preporučuje prenatalni test i koliko je pouzdan, upitali smo doktorku Mimu Fazlagić.

- Prenatalni test ukazuje na genetske anomalije bebe. Genetika je nepromenjiva, stoga podaci koje dobijamo ovim testom ostaju nepromenjeni tokom cele trudnoće i time se može skinuti jedna briga trudnica. Ovaj test nije obavezan za razliku od dabl testa koji se radi u prvom tromesečju. Ne mogu se baš sve anomalije ploda videti u prenatalnom testu, zato se i radi dabl test - kaže prof.dr.sci. med. Fazlagić za Srećnu Republiku.

Kako dalje dodaje, prenatalni test je stvar volje svake trudnice i da je ona u svojoj praksi imala iskustva žena koje se nisu podvrgle ovom testiranju. Međutim, određenoj grupi trudnica se preporučuje i ova provera.

- Prenatalni testovi se preporučuju ženama starijim od 37 godina, onima koje su imale probleme sa prethodnim trudnoćama kao i onim trudnicama koje su u porodičnoj istroriji imali nekog sa retkim oboljenjima. Kada žele da izbegnu amniocentezu koja je invazivna metova, žene se odlučuju za ovu koja nije invazivna - kaže doktorka.

KAKO SE RADI PRENATALNI TEST

Prenatalnim testom se iz uzorka krvi majke analizira slobodnoćelijska fetalna DNK, u cilju otkrivanja različitih strukturnih i numeričkih aberacija hromozoma kod fetusa.

Ovi testovi se nazivaju neinvazivnim, jer za razliku od amniocenteze i biopsije horionskih čupica ne nose rizik za zdravlje majke i bebe. Kompletna analiza se radi iz malog uzorka venske krvi majke.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)