Dete

SNIMCI BEBA U TERETANAMA IZAZVALI SU BURNU DEBATU NA INTERNETU: Pitali smo stručnjake šta misle o ovom trendu, ovo su njihovi odgovori (VIDEO)

Fizijatar Svetlana Matijašević i fitnes instruktorka Milica Vranić dale su svoj sud.

07.03.2024 16:48

SNIMCI BEBA U TERETANAMA IZAZVALI SU BURNU DEBATU NA INTERNETU: Pitali smo stručnjake šta misle o ovom trendu, ovo su njihovi odgovori (VIDEO)
YouTube/TV Studio B, Instagram - milicavranicc, Shutterstock

Bavljenje fizičkim aktivnostima je nešto što će preporučiti svaki lekar, profesor fizičkog vaspitanja ili fizijatar. Od najranijeg uzrasta roditeljima se savetuje da se bave decom kako bi razvila motoriku. Kako je poslednjih godina došlo do ekspanizije fitnes centara, u njih odlaze vežbači svih uzrasta. Gledajući društvene mreže čini se da je maltene svako koga poznajemo barem jednom zakoračio u teretanu. Među brojnim snimcima u poslednje vreme možemo videti i one na kojima su deca uzrasta do sedam godina, čak i bebe. Neretko se žene u trudnoći posvećuju i redovnom vežbanju, što zbog zdravlja, što zbog držanja kilaže pod kontrolom.

Sve viralniji snimci beba u teretanama naveli su nas na to da upitamo stručnjake o novom trendu, da li je i koliko je zdrav za mališane, ali i za trudnice.

 

 

- Teretana je leglo bakterija i virusa i zaista ne vidim razlog zbog čega bi iko vodio decu tamo, a kamoli da vežbaju. Postoje vežbe koje rade mala deca, ali to su vežbe korektivnog tipa za ravna stopala ili kukove. Za decu je važno da se bave fizičkim aktivnostima, ali napolju, da trče po dvorištu, parku a ne da borave u prostorijama zatvorenog tipa sa brojnim odraslim ljudima. Pritom, plivanje je mnogo zdravije za bebe ili decu predškolskog uzrasta. Doktor sam stare škole i možda drugačije gledam na stvari, pritom imam unuke koji su dvogodišnjaci i nikada ih ne bih vodila u teretanu - kaže za Srećnu republiku doktorka Svetlana Matijašević, fizijatar i reumatolog.

Sličnog je mišljenja fitnes instruktorka Milica Vranić koja je čak i rigoroznija po pitanju male dece vežbača.

- Poslednjih godina teretane su zaista postale ekstermno popularne. Međutim, teretana kao mesto za vežbanje nije za malu decu. Za mališane do pet godina vežbice istezanja su u redu, ali to je bolje raditi na otvorenom. Razumem da nemaju svi tu mogućnost, da su igrališta daleko od kuće ili da roditelji zbog obaveza i posla nemaju vremena time da se bave. Prema mom mišljenju, ni deca do 18 godina ne bi trebalo da rade vežbe sa opterećenjem, posebno ne sa tegovima. Druga stvar je kada su u pitanju deca sportisti. Maloj deci nikakav vid vežbi u zatvorenom prostoru ne bih preporučila, naglašavam, posebno ne sa teretom poput tegova - rekla nam je Milica.

 

@yoanabanda1 She really came out and said ‘where them weights at’ 🙂 #fyp #viral #babytiktok #babygirl #strongbaby ♬ GIVE IT TO ME X PROMISCUOUS - ALTÉGO

 

Ona je, kaže, dosta radila i sa trudnicama. Tu je priča drugačija. Vežbanje u trudnoći preporučuje, ali u određenim uslovima:

- Trudnicama bih uvek preporučila vežbanje, jer će im to znatno olakšati i sam porođaj. Nedavno sam radila sa ženom koja je dolazila do dve nedelje pred porođaj da vežba. Međutim, to su laganije vežbe poput čučnjeva ili vežbi za leđa. Nikako se ne smeju raditi vežbe koje opterećuju stomak. Naravno, ove vežbačice moraju da kontrolišu instruktori kako se ne bi povredile ili kako im zdravlje ne bi bilo ugroženo. Bitno je da imaju potvrdu lekara da je trudnoća u redu i da trudnica nema nikakvih zdravstvenih problema. Tokom vežbanja sam tu da im kontrolišem puls i sve što treba - zaključuje Milica.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)