Roditeljstvo

MAJKA JE DIZALA TEGOVE TOKOM ČITAVE TRUDNOĆE: Lekari umalo nisu pali u nesvest kad su izvadili bebu, tako nešto nikad nisu videli (FOTO/VIDEO)

Joana Banda je uz saglasnost lekara nastavila s napornim treninzima i tokom drugog stanja, tvrdeći da to ima posebne benefite za novorođenče.

02.02.2023 14:05

MAJKA JE DIZALA TEGOVE TOKOM ČITAVE TRUDNOĆE: Lekari umalo nisu pali u nesvest kad su izvadili bebu, tako nešto nikad nisu videli (FOTO/VIDEO)
TikTok-yoanabanda1

Lekari smatraju da žene mogu da nastave da vežbaju u teretani ukoliko njihova trudnoća nije rizična i ukoliko ginekolog proceni da buduća mama može da izvede mnoge zahtevne pokrete, a da to ne naškodi bebi. Joana Banda, inače profesionalna fitnes instruktorka, tako do samog porođaja dizala tegove i radila apsolutno sve vežbe koje je izvodila i dok nije saznala da će dobiti ćerku. Njen profil na TikToku je za kratko vreme postao izuzetno popularan jer je objavljivala snimke na kojima naporno vežba sa stomakom do zuba. 

Snimci su bili pregledani milionima puta, a na njima se vidi da Banda neometano radi sve vežbe koje je radila ranije, uključujući i onu gde leži na leđima i radi trbušnjeke uz tegove. A onda je usledilo ono što je zaprepastilo čak i lekare. Naime, kada je došao dan da se Joana porodi, babice i doktor koji su bili prisutni u sali sa njom, umalo se nisu onesvestili zbog onoga što vide - tek novorođena beba bila je sva u mišičima. 

Joana je, inače, u jednoj od svojih objava pre porođaja tvrdila kako se može desiti da bebe budu snažnije ukoliko im roditelji, pre svega majke, treniraju pre trudnoće, a posebno tokom nje. Mnogi su se pitali kako je to moguće, ali konstatovali su da je ta beba, koju je Joana kasnije pokazala svojim pratiocima, zaista snažnija od većine, ne samo novorođenčadi, već i ljudi.

- Kada nastavite da vežbate i dižete teške tegove i tokom cele trudnoće, pa rodite bebu koja na rođenju ima mišiće - napisala je Banda u objavi, a preneo Dejli star.

Usledili su mnogobrojni komentari na mrežama. 

- Vau, ta beba je jača od mene! -

- Beba je definitvno u top formi! -

- Jasno se vidi mišić na njenom ramenu -

- Beba je strongmen! -

- Herkules beba! -

- Svakako je dobro da ostanete u formi i tokom trudnoće - glasile su samo neke od oduševljenih reakcija. 

Pojedini su se, ipak, zabrinuli da li su sve te vežbe bezdbedne za bebu.

- Čekajte, dizanje ovolikih tegova i to u poodmakloj trudnoći? -

- Ne znam da li bih se ja usudila na ovako nešto da čekam bebu, sve i da sam bila svetska šampionka -

- Zašto bi uopšte rizikovali u trudnoći? -

- Ukoliko je dobila potvrdu od ginekologa, onda je valjda u redu - komentarisala je nekolicina skeptika. 

@yoanabanda1 She really came out and said ‘where them weights at’ 🙂 #fyp #viral #babytiktok #babygirl #strongbaby ♬ GIVE IT TO ME X PROMISCUOUS - ALTÉGO

Joana je objasnila da se teški treninzi nikako ne preporučuju u trudnoći ukoliko telo nije naviknuto na njih. Međutim, ukoliko je žena pre trudnoće redovno trenirala i ako je teretana predstavljala deo njene svakodnevne rutine, nema razloga da se i tokom trudnoće ne nastavi na isti način. Naravno, uz saglasnost lekara. 

Među komentarima našlo i nekoliko šaljivih.

- Želim da mi neko sredi život, kao što je ova žena sredila svoje telo i u trudnoći, a i bebu -

- Izvinite, možete li i mene da usvojite, želim i ja da imam mišiće - komentarisali su pojedinci. 

@yoanabanda1 I had the absolute best time continuing training throughout my pregnancy, it maintained my strength and made me feel so good!! #fitness #gym #pregnantlife #training #health #gymlife #fyp #pregnancyjourney #weightlifting ♬ Sure Thing (sped up) - Miguel

Stručnjaci smatraju da ukoliko vam je lekar dao zeleno svetlo, prednosti treniranja u trudnoći su višestruke. Najvažnije pravilo je da obratite pažnju na ono što se dešava. Ako osećate pritisak mišića ili osećate preterani zamor, menjajte pokrete koje izvodite ili smanjite učestalost treninga. Trudnoća nije vreme za pomeranje granica.

Jedno istraživanje je pokazalo da mame koje su vežbale i koje su u kondiciji imaju kraće trudove, manje šanse da dođe do prevremenog porođaja, imaju manje komplikacija i kraće borave u bolnici. Nedavna studija je pokazala da vežbanje tokom trudnoće može pripremiti bebino srce da se odupre kardiovaskularnim problemima kasnije u životu, jer ima jače krvne sudove. Još jedno istraživanje je utvrdilo da mozak beba čije su mame vežbale u trudnoći sazreva brže. Dokumentovano je da bebe dobijaju veće ocene vitalnosti i da se bolje nose sa stresom prilikom porođaja.

@yoanabanda1 “Doesn’t lifting weights during pregnancy cause miscarriage” No. This is such a popular misconception and is not actually founded on any research or actual evidence. Latka et al (1999) actually found that those that exercised during pregnancy had a lower rate of miscarriage compared to those that were inactive. Doctors actually recommend AGAINST stopping all exercise during your pregnancy and suggest you continue doing whatever you were doing before pregnancy (with caution). In my case i was lifting before pregnancy and so continued to lift until 40 weeks! This had such a positive effect on my mental and physical health and I had an amazing pregnancy! I ended up delivering with no pain killer and had no tearing That being said, every woman is different and alongside that every pregnancy is different so not everyone will feel 100% or have the energy to continue exercising, and that’s fine! Listen to your body 🤍 #liftingduringpregnancy #gym #gymtok #weightlifting #strengthtraining #pregnant #pregnancyjourney #fyp #viral ♬ Collide (more sped up) - Justine Skye

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Veki

21.03.2023 00:52

Beba je pokusavala da zadrzi polozaj , a i mama je verovatno puna raznih hormona,koje je mozda uzimals i u trudnoci.

Lorena

22.04.2023 14:08

Meni ovo lici na adenome a ne misice. Ko zna na sta ce dete liciti za godinu - dve.