Odrasli

NAMIRNICE KOJE ČESTO JEDEMO POGUBNE SU ZA ZDRAVLJE BUBREGA: Jednu od njih dajemo i deci

Pravilna ishrana i dovoljan unos obične vode su navike koje bi trebalo usvojiti od malih nogu

16.03.2024 15:15

NAMIRNICE KOJE ČESTO JEDEMO POGUBNE SU ZA ZDRAVLJE BUBREGA: Jednu od njih dajemo i deci
Shutterstock

Dijabetes i hipertenzija mogu da povećaju rizik za razvoj bubrežnih bolesti. Imajte na umu da su bubrezi nešto poput zaštitnih ratnika u ljudskom telu. Oni imaju ključnu ulogu u uklanjanju otpada i viška tečnosti iz organizma. Neodgovarajući stil života, koji uključuje izbor nezdrave hrane, može ozbiljno naštetiti zdravlju i pravilnom funkcionisanju bubrega, a o tome piše i Heltlajn.

Shutterstock

Suhomesnati prozvodi loši su za bubrege

1. Mesne prerađevine

Mesne prerađevine kao što su slanina, kobasice, viršle i burgeri velika su pretnja za bubrege. Takva hrana ima visok procenat natrijuma, a prekomerni unos natrijuma može da dovede do povišenja krvnog pritiska i izlaganja bubrega prekomernom naporu i stresu. Osim toga, istraživanja sugerišu da unos više proteina životinjskog nego biljnog porekla može da ubrza progresiju bubrežne bolesti.

2. Gazirani sokovi

Gazirana pića imaju izuzetno visok nivo šećera ili zaslađivača, a nikakvu nutritivnu vrednost. Takva pića samo unose dodatne kalorije, što za posledicu može imati gojenje. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje gaziranih pića povezano sa nizom bolesti, kao što su osteoporoza, bubrežne bolesti, metabolički sindrom i stomatološki problemi. 

shutterstock.com

Gazirani sokovi nemaju nikakvih nutritivnih vrednosti

3. Zamrznuta jela

Istraživanja su pokazala da zaleđena hrana, poput polugotovih smrznutih jela i jela pripremljenih za mik0ortalasne pećnice koja su gotova za neki minut, mogu da doprinesu razvoju dijabetesa tip 2. Uvek je bolje pripremiti svež obrok, a ako baš morate da jedete zaleđena gotova jela, odaberite ona kod kojih je na deklaraciji istaknuta oznaka da imaju nizak udeo natrijuma ili da „nema dodate soli”. 

4. Prženi krompirići

Krompir u prženom obliku, poput čipsa ili pomfrita iz restorana koji deca posebno vole nanosi mnogo štete bubrezima. Hranu prženu u dubokom ulju trebalo bi izbegavati kako biste zaštitili srce i bubrege od bolesti. Osim toga, krompir obiluje kalijumom, a unos kalijuma bi trebalo da smanje svi oni koji već imaju neku bubrežnu bolest.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)