Odrasli

DA LI UNOSITE DOVOLJNO PROTEINA: Ovo je količina odgovarajuća za muškarce i žene, evo u kojoj hrani ga ima (FOTO)

Obratite pažnju na zdravlje.

27.02.2024 13:52

DA LI UNOSITE DOVOLJNO PROTEINA: Ovo je količina odgovarajuća za muškarce i žene, evo u kojoj hrani ga ima (FOTO)
Shutterstock

Protein je esencijalni nutrijent koji igra ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, uključujući imunološku funkciju, rast mišića i metabolizam masnih kiselina. Bez adekvatnog unosa proteina, telo se teško može izboriti sa svim izazovima, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih problema. Poslednjih godina došlo je do porasta verzija namirnica koje su pune proteina za svakodnevnu upotrebu, kao što su žitarice, hleb i kafa, jer potrošači nastoje da poboljšaju gubitak težine, da izgrade mišiće, a da obuzdaju žudnju.

Nedavna studija o starenju, sprovedena u Centru za istraživanje ljudske ishrane Jean Maier u Bostonu, otkrila je da žene koje konzumiraju visoke nivoe biljnih proteina, imaju 46 odsto manji rizik od razvoja hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i otkazivanje bubrega. Pored toga, poznato je da protein ima efekat zasićenja, što ga čini posebno korisnim za pojedince koji pokušavaju da smanje unos kalorija. Gram za gram, čist protein sadrži manje od polovine kalorija čiste masti, što ga čini vrednom komponentom zdrave ishrane.

shutterstock.com

Meso je jedan od izvora proteina

Proteini i zdravlje mišića

Kako pojedinci stare, oni postepeno doživljavaju pad mišićne mase, stanje poznato kao sarkopenija. Konzumiranje adekvatnih količina proteina postaje ključno u održavanju mišićne snage i sprečavanju gubitka mišića, zbog starenja. Aminokiseline, gradivni blokovi proteina, igraju vitalnu ulogu u popravljanju i obnovi mišića, posebno kada se konzumiraju nakon vežbanja.

Razumevanje zahteva za proteinima

Prosečnoj ženi je potrebno oko 45 g proteina dnevno, dok je prosečnom muškarcu potrebno oko 55 g. Preporučljivo je da se unos proteina ravnomerno rasporedi po obrocima, umesto da se veći deo konzumira tokom večere. Ovo je posebno važno jer sposobnost tela da apsorbuje hranjive materije opada sa godinama, što starijim osobama čini izazovnijim da zadovolje svoje potrebe za proteinima.

Rizici prekomernog unosa proteina

Dok su proteini neophodni za opšte zdravlje, konzumiranje prekomernih količina može opteretiti bubrege, posebno za pojedince sa većim rizikom od problema sa bubrezima, kao što su oni sa dijabetesom. Ministarstvo zdravlja savetuje da se ne konzumira više od dva puta preporučenog dnevnog unosa proteina, sa naglaskom na izbegavanju prekomerne konzumacije crvenog i prerađenog mesa, zbog njihove povezanosti sa srčanim oboljenjima, dijabetesom.

shutterstock.com

Pazite se od prejedanja

Izvori proteina

Proteini se mogu dobiti iz različitih izvora, uključujući meso, jaja, ribu, mlečne proizvode, mahunarke, orašaste plodove, semenke i biljne alternative. Dok su proteinski suplementi i hrana sa visokim sadržajem proteina postali sve popularniji, važno je napomenuti da ovi proizvodi nisu nužno efikasniji od dobijanja proteina iz redovnih obroka. Nedavna studija je istakla prednosti biljnih proteina u smanjenju rizika od hroničnih bolesti u kasnijem životu.

Proteini i starenje

Pored uloge u zdravlju mišića, protein takođe doprinosi održavanju mladosti kože i kose. Adekvatan unos proteina je neophodan za sprečavanje gubitka mišića u vezi sa godinama i negovanje kože i kose, jer podržava proizvodnju kolagena, proteina koji koži daje elastičnost i čvrstinu, a o tome piše i San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)