Dete

NE TREBA IGNORISATI VRTOGLAVICU: Ovo su prvi simptomi potresa mozga i kada je znak za uzbunu

Ove situacije se često dešavaju kod sportista i kod dece koja su aktivna, zato treba pažljivo pratiti simptome i koliko oni traju.

19.04.2024 13:40

NE TREBA IGNORISATI VRTOGLAVICU: Ovo su prvi simptomi potresa mozga i kada je znak za uzbunu
shutterstock.com

Potres mozga je uzrokovan povredom mozga, a u najtežim slučajevima može doći do neuroloških problema tokom narednih nekoliko meseci. Većina slučajeva potresa mozga ima privremene simptome koji se povlače posle nekoliko nedelja. Doktor Šej Data, neurolog za sportsko zdravlje je objasnio koji su to prvi znaci potresa mozga i kada je vreme za uzbunu, a kada je bezbedno vratiti se normalnim aktivnostima.

Simptomi potresa mozga

Najčešći simptomi potresa mozga su glavobolja, umor, promena vida, konfuzija, vrtoglavica, nesanica i generalno poteškoće sa koncentracijom. Simptomi se povlače nakon 10 do 14 dana ali mogu da traju i nedeljama. Zbog toga ti pacijenti moraju hitno da budu zbrinuti. 

Lečenje ovog problema kod svakog pacijenta je različito. U većini slučajeva simptomi se poboljšavaju nakon tri meseca, a ukoliko do toga ne dođe, lekar određuje terapiju lekovima. 

Shutterstock

Najčešće povrede se dešavaju na utakmicama

Šta ako dete dobije potres mozga dok igra fudbal

Stručnjaci ističu da je vrlo važno biti siguran da su simptomi nestali pre nego se dete vrati u igru ili na trening. Specijalisti za sportsko zdravlje uključujući i posebno obučene neurologe, ortopedske hirurge i fizijatre koriste specifične protokole za procenu potresa mozga kako bi sportisti mogli da se vrate na teren, prenosi Njujork post. 

Neurološkim i fizičkim pregledom od strane lekara se utvrđuje da li ima potrebe za snimanjem i koja vrsta snimanja je neophodna u tom slučaju. 

shutterstock.com

Ukoliko se osete simptomi poput vrtoglavice, nestabilnosti treba se javiti lekaru

Kako sprečiti ili smanjiti rizik od ove povrede? 

Potres mozga može biti izazvan različitim situacijama poput pada sa bicikla, direktnim udarcem za vreme fudbalske utakmice i slično. Najbolji način da sprečite trajne posledice potresa mozga je da se javite lekaru što pre nakon nezgode kako bi se započelo pravovremeno lečenje.

Terapiju, ukoliko je potrebna, određuju lekari koji rade zajedno sa fizikalnim terapeutima, atletskim trenerom i trenerom. Vežbanje niskog intenziteta se pokazalo kao blagotvorno za brži oporavak čak i 48 sati od povrede. Trener ili rehabilitacioni terapeut najbolje mogu da procene da li sportista može da se vrati svojim aktivnostima i treningu, i kada. Ukoliko sportista može da trči bez problema, održava svoj broj otkucaja srca najmanje 20 minuta dva do tri dana uzastopno, to znači da se on oporavlja i da može da se vrati u igru. Međutim, ako su simptomi nakon potresa mozga prisutni trebalo bi da sačeka dok ih ne bude bilo. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)