Dete

BEBA ROĐENA SA OTEČENIM STOMAKOM, MISLILI SU DA IMA TUMOR A ONDA OTKRILI ŠOKANTNU STVAR! Ono što su lekari našli u njenom telu potpuno ih je zaprepastilo! (FOTO)

Lekari u Indiji su ostali zaprepašćeni slučajem koji su imali i to kod devojčice stare svega 21 dan isprva mislivši da beba ima tumor.

11.11.2022 19:20

BEBA ROĐENA SA OTEČENIM STOMAKOM,  MISLILI SU DA IMA TUMOR A ONDA OTKRILI ŠOKANTNU STVAR! Ono što su lekari našli u njenom telu potpuno ih je zaprepastilo! (FOTO)
Pixabay

Nakon što je jedna beba u Indiji rođena sa izrazitom velikim stomakom 10. oktobra u privatnoj bolnici Ramgarh, lekari nisu znali u čemu je problem. Isprva su stručnjaci mislili da je reč o tumoru, zbog čega su bili veoma zabrinuti. Pošto su urađeni CT snimci, na početku su verovali da je dijagnoza tačna, pa je beba bila prebačena u Rani dečiju bolnicu i istraživački centar gde se otkrilo nešto totalno drugo i potpuno bizarno. Tim predvođen lekarom Muhamdom pronašao je u bebinom trbuhu osam embriona, što je najveći broj ikada pronađenih kod novorođenčeta. 

Ispostavilo se da devojčica ima deformaciju poznatu kao "fetus in fetu", a to je oblik malformacije koji je najsličniji kod sijamskih blizanaca, prenosi Dejli mejl. Ovaj fenomen dešava se jednom na oko pola miliona novorođenih beba i to početkom trudnoće. Do toga dolazi kod neuspele deobe ćelije, odnosno kada jajašce ne uspe da se potpuno podeli na dva dela iz kojih bi se razvili jednojajčani blizanci.

Kod ovog stanja, dominantan fetus raste, a drugi manji živi u njemu poput parazita. Kao što je slučaj kod ove devojčice, oni zarobljeni mogu godinama živeti i rasti u trbuhu dok ne izrastu i postanu opasnost za  drugoga, odnosno njihovog domaćina u ovom slučaju. Ovakav slučaj se dogodio kod ove bebe iz Indije. 

Međutim, njen slučaj je poseban i jedinstven zbog broja embriona koji je nosila u stomaku a to je rekordnih osam nerazvijenih fetusa. Lekari su rekli da je to do sada nezabeležen rekord u njihovom poslu, te je devojčica morala da ostane na posmatranju čak 21 dan. Nakon što su izvršene sve analize i uspostavljena dijagnoza, njoj su lekari uklonili uspešno sve embrione i devojčica se dobro oporavlja nakon operacije.

Ovakva pojava zabeležena je u medicinskoj literaturi na oko 200 slučajeva i izuzetno je retka. Može se primetiti u ranom detinjstvu, ali i kod odraslih sa simptomima koji uključuju veliku abdominalnu masu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)