Zanimljivosti

VENČANICA DRAGE MAŠIN I DANAS JE POJAM ELEGANCIJE: Tajni simboli na haljini imali su posebnu poruku! (FOTO)

Srpska kraljica, žena Aleksandra Obrenovića, jedna je od najintrigantnijih pripadnica ove dinastije blistala je na dan svog venčanja u ovome.

24.12.2023 13:00

VENČANICA DRAGE MAŠIN I DANAS JE POJAM ELEGANCIJE: Tajni simboli na haljini imali su posebnu poruku! (FOTO)
Wikipedia

Venčanica kraljice Drage Mašin predstavlja neizbrisiv deo istorijskog nasleđa Srbije, odišući ne samo sofisticiranom lepotom, već i pričom koja svedoči o vremenu i događajima koji su obeležili jednu epohu. Kraljica Draga, rođena kao Draginja Mašin, stupila je na scenu srpske istorije kroz brak sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem, čime je postala kraljica Srbije. 

Njihov brak nije bio po volji mnogih, a kontroverze koje su ga okruživale ostavile su dubok trag u istorijskim zapisima. Ipak, kada je reč o njenom venčanju, pažnja je usmerena ka raskošnoj venčanici koja je postala simbol njenog ulaska u kraljevski život.

 

 

Fotograf Milan Jovanović dobio je ekskluzivno pravo da prvi objavi snimke sa venčanja 23. jula 1900. godine. Ova fotografija je jedna od retkih na kojoj se jasnije mogu primetiiti detalji ove venčanice.

- Venčanica kraljice Drage je izrađena od satena u boji slonovače, obilno je pokrivena naborima i briselskim čipkama posutim štrasom, a karakterišu je visoka kragna koja zatvara vrat, saglasno tipu venčanih haljina koji je bio “en vogue” u poslednjim decenijama 20. veka. Dugačak šlep na venčanju su pridržavale dve devojčice u seoskom ruvu rudničkog i beogradskog okruga. Uz haljinu je išao i dugi beli veo koji je za glavu bio pričvršćen brilijantskom tijarom - rekao tada za Rinu Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

 

 

Raspoloživi podaci ne nude tačan dokument o salonu u kojem je ova raskošna haljina nabavljena, ali prema istorijskim podacima, najverovatnije je naručena mesec dana pre venčanja i to u nekoj od evropskih metropala.

- Prema nekim pretpostavkama, naručena je u Vajsmanovoj radnji u Beču, na ime gospođe Šnajder u iznosu od šest hiljada forinti. Druga pretpostavka, proistekla iz arhivskih istraživanja, kaže da je poslanstvu u Parizu bilo naloženo da se iz srpskog paviljona na svetskoj izložbi 1900. godine izdvoji venčanica sa celom garniturom crkvenog odela, koje je izložio Pavlović iz Beograda, i da se odmah pošalje u srpsku prestonicu - otkrio je svojevremeno Marušić.

 

 

Venčanica kraljice Drage bila je delikatno tkano remek-delo, prožeto detaljima koji su odražavali ukus i stil viktorijanske ere. Belo-rozikasta svila, bogato ukrašena čipkom i bisernim vezom, stvarala je sliku izuzetne elegancije. Dugačak venčani veo, ukrašen delikatnim čipkama, padao je niz njen lik, stvarajući viziju jedne bajke. Uz to, korset je naglašavao njenu figuru, čineći je pravom damom na dvoru.

Međutim, venčanica kraljice Drage nije samo odisala lepotom već je nosila dublje simbole. Svaki deo venčanice nosio je svoju priču, od čipke koja je možda predstavljala bogatstvo i prestiž, do bisernog veza koji je možda simbolizovao ljubav i trajnost. Venčanica je postala svedok vremena, svedok ljubavi koja je premošćivala izazove političkih intriga i društvenih nemira.

 

 

Nažalost, sreća kraljice Drage nije potrajala, a venčanica je postala deo tuge i tragedije. Kralj Milan imao je u startu drugačije planove za svog nasledinka, Aleksandra. On je predložio da to bude nemačka princeza od Šamburg-Lipea, ćerka njegovog velikog prijatelja. Međutim, u Beogradu se već tada znalo za ljubav Aleksandra i Drage. Ovaj brak je okončan tragičnim događajima tokom Majskog prevrata 1903. godine, kada su kralj Aleksandar i kraljica Draga ubijeni. Draga Obrenović, ostala je, nezasluženo, upamćena kao jedna od najomraženijih ličnosti u srpskoj istoriji. Venčanica je tako postala svedok ne samo venčanja već i kraja jedne epohe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)