Zanimljivosti

ZA 20 GODINA JE BILA TRUDNA ČAK 16 PUTA, volela je ratove i imala mnogobrojne ljubavnike! Ona je bila najuticajnija ličnost 18. veka, a i danas ne prestaje da izaziva pažnju!

Mnogi istoričari slažu se u oceni da ženski vladari možda nikada ne bi imali toliki uticaj da nije bilo Marije Terezije koja je bukvalno reformisala austrijsko carstvo i ostavila trajan trag u istoriji.

13.10.2022 14:03

ZA 20 GODINA JE BILA TRUDNA ČAK 16 PUTA, volela je ratove i imala mnogobrojne ljubavnike! Ona je bila najuticajnija ličnost 18. veka, a i danas ne prestaje da izaziva pažnju!
Foto: Wikipedia

Mnogi nikada nisu mogli ni da sanjaju da će devojčica rođena majskog jutra 1717. godine biti najuticajnija ličnost 18. veka. Marija Terezija je posle smrti oca, Karla VI i brata Leopolda, kao jedini potomak, nasledila presto Svetog rimskog carstva. Ona je bila prava imperatorka i carica iako je krunisana tek po udaji.

Terezija je krunu dobila na krajnje ironičan način 1736. godine i to tek posle udaje za Franca Stefana, kao njegova supruga. Sudbina je htela da Stefan ostane vladar u senci svoje supruge.

Marija je oduvek volela da učestvuje u ratovima, ali pošto je skoro svake godine bila trudna, nije bila u mogućnosti. Ona je za 20 godina bila trudna čak 16 puta, a rodila je 11 ćerki i 5 sinova, od kojih je čak 13 dece dočekalo period posle detinjstva. Marija je imala brojne ljubavnike, a to je nije sprečavalo da iskreno voli supruga Franca I. Tuga posle njegove smrti koja je usledila 1765. godine bila je za nju veliki udarac.

- Izgubila sam muža, prijatelja, jedino što sam volela - izjavila je tada Terezija.

Njihov najstariji si Jozef izabran je za narednog vladara posle očeve smrti i svoju dužnost je obavljao zajedno s majkom. Carica je bila veoma vezana za svu decu i pisala im je pisma bar na nedeljnom nivou. Ljubav, pak, nije bila dovoljna da im dopusti da stupe u brak s partnerima koje su sami izabrali. Marija je svakom detetu izabrala odgovarajućeg bračnog partnera iz loze koja je najviše odgovarala carstvu.

Bila je pobožna katolkinja koja, s druge strane, nije imala razumevanja za sve druge vere, a i crkvu je potčinila državi. Prostestanti su mučeni, tlačeni i proterivani u nenaseljene delove današnje Rumunije. 

Celog života se borila protiv nemorala i bluda, iako je sama imala brojne ljubavnike. Na Sudu nevinosti, koji je osnovala, suđeno je prostitutkama, preljubnicima, sodomistima i homoseksualcima. Kazne su bile u rasponu od batina, pa do smrti. 

Podsticala je i sprovodila brojne reforme uz pomoć ministara. Reformisala je obrazovanje i finansiranje, podsticala trgovinu i razvoj poljoprivrede, što je značajno ojačalo Austriju. Uvela je opštu školsku obavezu, tako da su sva deca od 6 do 14 godina morala da idu u školu. Modernizovala je vojsku. Reorganizovala finansije i državnu kasu, a zabranila je lov na veštice.

Terezija je umrla 1780. godine u 63. godini, a iza sebe je ostavila obnovljeno carstvo koje je uticalo na ostatak Evrope dugo nakon njene smrti. Njeni naslednici su se ugledali na njen primer i nastavili modernizaciju.

Marija Terezija sahranjena je zajedno sa voljenim mužem u Carskoj kripti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)