Zanimljivosti

KUPILA JE TRI KUĆE ZA SAMO TRI EVRA NA SICILIJI: Svi su mislili da je luda kad je spakovala kofere u Americi, ali evo šta je sada napravila! (FOTO)

Rublja Danijels je jedna od prvih koja je odlučila da učestvuje u projektu oživljavanja živopisnog sicilijanskog sela Musomelija.

29.04.2023 13:01

KUPILA JE TRI KUĆE ZA SAMO TRI EVRA NA SICILIJI: Svi su mislili da je luda kad je spakovala kofere u Americi, ali evo šta je sada napravila! (FOTO)
Printscreen Instagram/rubia.daniels

Amerikanka Rubija Danijels (49) iz San Franciska kupila je 2019. tri kuće za tri evra u živopisnom sicilijanskom selu Musomeliju. Četiri godine kasnije završava renoviranje prve kuće koju je osposobila za život i otkriva da li se pokajala zbog te investicije.

Kako je objasnila, većinu poslova oko renoviranja uradila je sa svojim sinom, pomagali su joj prijatelji i partner Kent, a lokalne majstore je angažovala samo kad je morala. Ona ima velike planove i za ostale dve nekretnije.

Danijels je bila među prvima koja je 2019. došla iz SAD i kupila kuće u ovom preslatkom selu nakon kampanje koja je pokrenuta kako bi se oživele napuštene kuće u ovom delu Sicilije. 

Uložila 20.000 evra 

Prema Rubljinim rečima, sve tri kuće koje je pazarila udaljene su svega desetak minuta jedna od druge. Prema dosadašnjem iskusvu, potrebno je oko 20.000 evra ulaganja u renovinarnje jedne kako bi se dovela u normalno stanje i da u njoj može da se živi. 

- U osnovi dobijete nekretninu besplatno, a onda imate velika ulaganja za renoviranje. Ipak, kad sve saberem, ulaganje u nekretninu i nije tako veliko, posebno što znam da za 20.000 evra u Kaliforniji ne mogu da kupim ni pristojan auto. Već smo završili jednu kuću, a drugu ćemo sa renoviranjem započeti u oktobru. Po mojoj proceni, nakon renoviranja ova nekretnina sad vredi 30.000 evra - rekla je Danijelsova.

Kako je istakla, uglavnom je sama radila renoviranje, dok bi samo povremeno angažovala lokalnog majstora. Enterijer je mogla da menja do mile volje, ali nije smela da dira spoljašnost i fasadu, osim da je osveži i obnovi, tako da je kuća zadržala starinski šmek. 

- Nisam imala strah kad sam se uhvatila ukoštac sa sređivanjem. To je veliki projekat, ali i odlična prilika. Sećam se kad sam odlučila da kupim kuću spakovala sam svoj alat, kupila agregat i mašinu za pranje veša. Moj partner Kent mislio je da sam luda. Ali, posle se i on zaljubio u kuću pa je dolazio da pomaže. Dolazila je i moja rodbina iz Brazila, svi su oduševljeni - dodala je ona.

Planovi za budućnost

Danijelsova nema nameru da prodaje nekretnine nakon što ih sredi, jer ima velike planove za budućnost.

- Jednu kuću ćemo izdavati turistima, u najmanjoj ćemo da živimo Kent i ja kad odemo u penziju, a najveću planiram da delom pretvorim u spa-centar, a delom u umetničku galeriju. To će biti moj najveći projekat. Krov je potpuno propao, ali biće prelep kad stavimo nov i sve sredimo - rekla je ona.

Prema njenim rečima, u pitanju je lepa kuća na četiri sprata koja ima ogroman potencijal.

- Kad uđete u nju osetite istoriju, kao da se vraćate u prošlost. Neverovatno je lepa samo je potrebno dosta napornog rada i ulaganja da joj se vrati prvobitni sjaj. Već se radujem tome kako će izgledati kad sve završimo - zaključila je Danijelsova. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)