Oko sveta

OTKRIVAMO MISTIČNU TAJNU KOJU KRIJE NAJPOZNATIJA KLJUČAONICA NA SVETU: Nalazi se u Rimu i povezana je sa posebnim redom vitezova

Kad se proviri kroz ovu ključaonicu vidi se crkva Svetog Petra u Vatikanu a sama vrata simbolizuju ulaz na brod koji bi po predanju trebalo da otplovi u nebo.

30.01.2023 19:30

OTKRIVAMO MISTIČNU TAJNU KOJU KRIJE NAJPOZNATIJA KLJUČAONICA NA SVETU: Nalazi se u Rimu i povezana je sa posebnim redom vitezova
Pixabay.com

Sa 43 miliona stranih turista koji svake godine posete Italiju ova zemlja je peta najposećenija destinacija na svetu. Nezaobilazan deo posete svakako je večiti grad Rim koji krije brojne tajne. Jedna od njih je i ključaonica koja se nalazi na jednom od sedam rimskih brda. Nije u pitanju obična ključaonica već ona koja krije veliku tajnu.

Gde se nalazi?

Ova, na svetu jedinstvena, ključaonica nalazi se na sredini tamno zelenih vrata ambasade malteških vitezova. Ova istorijska znamenitost smeštena je na Trgu Malteških vitezova i ispred same zgrade najčešće je red turista koji strpljivo čekaju u redu kako bi samo provirili  kroz ključaonicu.

Kad pogledate kroz nju, ugledaćete kao na dlanu kupolu crkve Svetog Petra u Vatikanu uokvirenu bajkovitim pejzažom rimskog zelenila. Sama zgrada ima izuzetno zanimljivu istoriju i povezana je sa redom Malteških vitezova.

Najpoznatija ključaonica na svetu jedna je od znamenitosti Večitog grada ali ukoliko ne znate za nju može se dogoditi da jednostavno prođete pored zelenih vrata i da ne obratite pažnju ne sluteći da su propustili priliku na neobičan pogled najčuveniju crkvu na svetu.

Ključaonica kao i sama zgrada je vlasništvo Malteških vitezova katoličnog verskog reda koji je nastao u Jerusalimu u 11. veku. Prema međunarodnom pravu oni danas uživaju suverenitet na imanju koje im pripada a gde se nalazi njihova ambasada u Italiji.

Rimska legenda

Sam Trg Malšetških vitezova gde je smeštena i njihova ambasada projektovao je Đovano Batista Piranezi u drugoj polovini 14. veka. Kao inspiracija za projekat poslužila mu je jedna od brojnih rimskih legendi. Predanje kaže da brdo Aventin zamišljeno kao brod koji će otploviti na nebo zbog čega je Piranezi na samom trgu ugradio brojna nautička obeležja. Tamno zelena vrata ambasade malteških vitezova simbolizuju ulaz na palubu broda. Uređene bašte koje se vide kroz ključaonicu su zamišljena užad i oprema na brodu.

Ni do danas nije objašnjeno da li je ključaonica namerno u ravni sa kupolom crkve Svetog Petra u Vatikanu. Čini se da je sve brižljivo isplanirano i da nema mesta za slučajnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)