Roditeljstvo

REČI ČUVENOG PROFESORA O RAZVODU IZAZIVAJU JEZU: "Sve više se gube porodične vrednosti", u jednom je SPAS!

Vladeta Jerotić, pisac, psihijatar i predavač, ostavio je neizbrisiv trag, a ono što je govorio o odnosima između partnera mnogima bi trebalo da bude za nauk.

19.10.2024 07:20

REČI ČUVENOG PROFESORA O RAZVODU IZAZIVAJU JEZU: "Sve više se gube porodične vrednosti", u jednom je SPAS!
Printscreen/YouTube/TV Hram

Vladeta Jerotić, čuveni profesor, pisac i predavač, ostavio je neizbrisiv trag u srpskom društvu, posebno kroz svoja promišljanja o životnim temama poput braka, razvoda i vaspitanja dece. U svojim predavanjima i radovima često se osvrtao na izazove savremenog društva, u kojem se, kako je primećivao, sve više gube osnovne porodične vrednosti, a deca često stradaju u sukobima roditelja.

- Mnogo puta sam ponavljao da dete treba podjednako da žele i otac i majka. Važno je da oba roditelja budu spremni na posvećenost i ljubav. Ima hrabrih žena koje rađaju decu, iako muškarci neće brak. Iz svog psihoterapeutskog iskustva znam da deca često odlaze čak u Ameriku da bi upoznala svoje očeve. To nikako nije dobro, jer ostavlja izvesna emocionalna oštećenja - upozoravao je čuveni profesor. 

Osvrnuo se i na porast agresije među partnerima.

- U mnogim gradovima imamo sigurne kuće za žene, a u Nišu čak i za muškarce. Spas je jedino u veri - smatrao je on.

shutterstock.com, Televizija Hram/wikipedia

Vladeta Jerotić smatra da se roditelji moraju najviše voleti tokom prvih detetovih godine

Kada razvod postane neizbežan, Jerotić je savetovao da ukoliko to već ne može da se izbegne, da bude što ranije u životu deteta.

- Ako je razvod braka neminovnost, najbolje je da se on dogodi kada dete ima najviše tri godine i da roditelji ubrzo potom stupe u nove bračne zajednice. Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao sunđer je. Koliko bi samo trebalo da se otac i majka tada vole najviše! I da tako bude minimum pet godina, pa posle neka bude malo i prepirki, ali prvih tri do pet godina i zbog deteta i zbog sebe, da dete vidi, upije ljubav oca i majke. Ostaće skript, pa će tražiti u svom braku da ponove ono što su doživeli u prvih tri do pet godina, i dobro i loše - istakao je profesror.

U vremenu sve veće društvene polarizacije, njegovi saveti o braku, ljubavi i roditeljstvu ostaju dragoceni, podsećajući na to da su skladni odnosi i vera temelji zdravog društva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)