Psihologija

OVAKO JE VLADETA JEROTIĆ GOVORIO O BRAKU I DECI: Dobro upamtite ove njegove mudre reči, posebno ako imate mališane!

Odnos među supružnicima direktno utiče na emotivni razvoj njihovih naslednika, upozorio je svojevremeno čuveni psihijatar.

07.04.2024 13:01

OVAKO JE VLADETA JEROTIĆ GOVORIO O BRAKU I DECI: Dobro upamtite ove njegove mudre reči, posebno ako imate mališane!
shutterstock.com, Televizija Hram/wikipedia

Vladeta Jerotić (1924-2018.) bio je akademik, lekar, neuropsihijatar i psihoterapeut, profesor i književnik. Specijalizirao je neuropsihijatriju 1957. godine, a potom u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj i psihoterapiju 1958-1961. godine. 

Radeći na razvoju psihoterapije u Srbiji, gotovo 20 godina bio je načelnik Psihoterapeutskog odeljenja. Tu je stekao veliko iskustvo u radu sa pacijentima i postao primarijus. U svojoj bogatoj karijeri često je govorio o porodici, braku, ljubavi i životnim vrednostima.

youtube/printscreen/Agape - Aleksandar Gajšek

Mudre reči Vladete Jerotića danas su aktuelnije nego ikad

Dete ne može da popravi brak

U vreme kada je sve više razvoda i kada brakovi pucaju čak i posle više decenija, dobro je podsetiti se mudrih reči Jerotića koji je savetovao kako sačuvati svoj brak.

- U braku postoje četiri nivoa komunikacije između partnera: duhovni, intelektualni, emotivni i fizički. Za dobar brak, bar dva bi trebalo da funkcionišu. Kad popusti jedan ili dva, treba raditi na ostalim - objasnio je jednom prilikom Jerotić. On je istakao da je za uspešan i dugovečan brak potrebno uvek biti spreman na kompromise i promene.

Mnogi parovi, a posebno žene, veruju da kad rode dete to će im je garancija da će brak uspeti. 
- Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak - pojasnio je tada Jerotić.

Odnos među supružnicima direktno utiče na emotivni razvoj njihovog deteta.
- Malom detetu je više nego ikom i ikada kasnije potrebna pažnja, društvo, zaštita, moralno ohrabrivanje i ljubav. Pretpostavka je da se ljubav zapravo rađa u onom ranom životnom dobu kada dete oseti da je njegova potreba za sigurnošću relativno zadovoljena, i to da ju je pre svega zadovoljila majka koja u to unosi svoja neposredna i nesebična osećanja. Kada se majčinoj ljubavi pridrži i otac u ispoljavanju emocija ne samo prema detetu, već i roditelja jedno prema drugom stvoreni su povoljni uslovi da dete trajno ima vere u život - rekao je tada Jerotić, a piše sajt Zelena učionica. 

Prema njegovim rečima nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta samh roditelja odlučujući su faktor za pogrešan razvoj deteta.

- Ono što će odlučiti da se dete pogrešno razvija jeste nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod samih roditelja. Jer ako je dete zaista na početku bespomoćno, od koga ono može da dobije onaj prvi neophodan impuls ka sigurnosti i zbrinutosti nego od roditelja? Ono nema nikakav drugi kriterijum za sopstvenu vrednost nego priznanje koje dobija od svoje najbliže okoline - bile su mudre reči Vladete Jerotića.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)