Psihologija

DA LI STE IZLOŽENI PASIVNOJ AGRESIJI? Proverite koliko često čujete ovih devet fraza

Iako na prvi pogled zvuče pristojno, iza ovih rečenica kriju se destruktivne emocije

30.03.2024 16:49

DA LI STE IZLOŽENI PASIVNOJ AGRESIJI? Proverite koliko često čujete ovih devet fraza
shutterstock.com

Tanka je granica, kažu stručnjaci, između uljudnosti i obraćanja koje naizgled ne liči na prikriveni pritisak, a to zapravo jeste. Iako nam u nekoj komunikaciji određene fraze zvuče nevino i slatko, nekada se iza njih može kriti pasivna agresija. Ona se neretko skriva u neizgovorenim porukama ili prizvucima koji nam "paraju" uši, ali ih ne možemo okarakterisati kao direktno neprijatne rečenice.

Pasivna agresija isprva deluje kao ljubaznost ili zabrinutost. Međutim, te fine reči često nisu fine kao što izgledaju. One se lako otkrivaju u nekoliko fraza koje možete čuti od drugih.

1. "Nisam ljut, samo sam razočaran"

Ovo je klasičan primer pasivne agresije i mada na površini deluje kao razumevanje i prihvatanje, to je prikriveni način neodobravanja i ogorčenosti, prenosi geediting.com.

Ova fraza suptilno prebacuje krivicu na drugu osobu, sugerišući da je učinila nešto pogrešno, a da je ne optužuje otvoreno. To znači "Izneverio si me", samo to nije rečeno. Stručnjaci navode kako je to fasada smirenosti i kontrole iza koje se kriju bes i frustracije. Zdrava komunikacija podrazumeva da se otvoreno izraze osećanja, a ne da ona budu maskirana iza ljubaznih fraza. Ako ovo čujete, pokušajte da uđete malo dublje u priču kako biste shvatili šta osoba koja vam je ovo izgovorila zapravo želi da kaže.

shutterstock.com

Otvorena ljutnja je mnogo bolja nego pasivna agresija

 

2. "U redu je"

Ovo je fraza koju su mnogi od nas više puta upotrebili, a koja znači da ne želite da pravite veliku stvar oko nečega što vas muči. Uz to, ne želite ni da budete prvi koji pokreće problem.

Često to "u redu je" pokriva našu ozlojeđenost pod izgovorom razumevanja i strpljenja. Ipak, koliko god mislili da je u redu - nije, jer se vi tako ne osećate, a uz to takva fraza stvara konfuziju i napetost.

Ukoliko nešto nije u redu bolje je otvoreno komunicirati ne pribegavati pasivno-agresivnim frazama koje dovode do nesporazuma.

3. "Mislio sam da znaš"

Ovu frazu mnogi koriste kako bi prebacili kivicu na druge ili kako bi se druga osoba osećala neinformisanom ili izostavljenom. U stvarnosti, to je suptilan način da nekome ukažete na neznanje ili nedostatak svesti. Ovo je, prema rečima stručnjaka, česta fraza koju koriste detektivi u romanima ili kriminalističkim dramama kako bi došli do ključne informacije čineći da se drugi lik oseća iznenađeno ili čak glupo zbog toga.

Ovo u realnosti čini da se neko oseća optuženim ili omalovaženim. Uvek je bolje komunicirati sa poštovanjem i jasno, a ne pretpostavljati šta drugi znaju ili ne znaju.

4. "Samo sam se šalio" 

Iako ovu frazu mnogi shvataju na prvi pogled kao malu primedbu koja ima za cilj da rasprši situaciju, iza nje se zapravo kriju negativan komentar i kritika. Ukoliko ste dobili kritiku na račun svog izgleda ili nečega što ste uradili, a potom usledi fraza "samo sam se šalio", to nije ništa drugo do pokušaj izbegavanja odgovornsti za prethodno izrečeno.

llshutterstock.com

Rečenica "samo sam se šalila" posle upućene direktne kritike je pokušaj izbegavanja odgovornosti

 

 

Humor može biti moćno sredstvo za komunikaciju, ali ne kada se koristi da zamaskira neljubazne ili kritične primedbe. Ako ste njome povredili nečija osećanja, to više nije šala.

5."Bez uvrede, ali..."

Ovo je često uvod za neki uvredljivi ili kritički komentar. To je, prema rečima stručnjaka, "crvena zastavica" koja nagoveštava kritiku. Takođe je način da kažete nešto negativno dok pokušavate da "operete ruke" od bilo kakve odgovornosti za to kako bi mogla druga osoba da reaguje.

Bolje je uvek izbeći ovakav početak rečenice i imati bolji pristup sa jasnijom komunikacijom.

6. "Da ne budem grub"

I ova fraza se koristi poput prethodne ili one "da ne budem nepristojan" kako bi maskirala uvredljivi komentar i to je klasičan primer pasivne agresije. Takva rečenica može da naruši odnose, da stvori nesporazume i povredi nečija osećanja. Odnosi će biti jači i iskreniji ako budete direktni i jasni i ako se ne sakrivate iza ovakvih pasivno-agresivnih fraza.

7. "Šta god mislite da je najbolje"

Ova rečenica često odslikava prezir i nezainteresovanost. Međutim, ova fraza često znači da mnogi ne žele da se upuštaju u diskusiju, jer im je jasno da njihovo mišljenje neće biti uzeto u obzir. Stručnjaci ističu da ako često izgovarate ovu rečenicu nećete uspeti da rešite problem, već ćete stvoriti dublji jaz sa osobom kojoj prepuštate da donosi sve odluke umesto vas.

shutterstock.com

 

8. "Ne brini o tome"

Ovo je još jedna fraza koja može da bude svrstana u pasivno-agresivni oblik ponašanja. Iako možda zvuči kao utešna izjava, uveravanje da nema problema često se koristi da se odbije nečija pomoć ili upućeno izvinjenje. To je način zatvaranja komunikcije i zadržavanja ljutnje. S druge strane, ključ zdrave komunikacije su otvorenost i iskrenost. Umesto guranja problema "pod tepih", pokušajte da izrazite svoja osećanja i zajedno rešite problem.

9. "Ako tako kažeš"

Iako ova fraza zvuči kao izjava o saglasnosti, ona prenosi sumnju i nevericu. To je kao da kažete: "Ne slažem se sa tobom, ali neću da se raspravljam sa tobom".

Ovo je suptilan način potkopavanja nečijeg mišljenja i bez otvorenog neslaganja. Ovakva rečenica može da natera drugu osobu da se oseća odbačeno, a psiholozi kažu da "ako tako kažeš" zasigurno stvara pukotinu u komunikaciji.

Uključivanje u diskusiju sa otvorenim stavom da li se slažete ili ne je ključ zdrave komunikacije. U svakoj prilici trebalo bi jasno izraziti osećanja, a ne sakrivati se iza prikrivenih reči i fraza.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)