Psihologija

ZBOG OVOGA UVEK POTROŠITE VIŠE NOVCA U PRODAVNICI: Raskrinkane psihološke manipulacije trgovaca

Kada sledeći put uđete u market, obratite pažnju na ove detalje.

05.03.2024 19:05

ZBOG OVOGA UVEK POTROŠITE VIŠE NOVCA U PRODAVNICI: Raskrinkane psihološke manipulacije trgovaca
shutterstock.com

Kada sledeći put krenete u kupovinu namirnica, možda ćete poželeti da pažljivije pogledate raspored u supermarketu. Prema stručnjaku za arhitekturu i dizajn, svaka polica i prolaz u supermarketu pažljivo su osmišljeni kako bi vas naveli da potrošite više novca. Rivs Koneli, koji je studirao arhitektonski dizajn na Prat institutu, izjavio je:

- Količina razmišljanja koja se ulaže u dizajn prodavnica, sa psihološkog i marketinškog stanovišta, je apsolutno divlja.

Voće i povrće na ulazu

Rivs objašnjava da postoji specifičan razlog zbog kojeg se voće i povrće često nalaze na ulazu u prodavnicu. On tvrdi da prodavnice namirnica postavljaju odeljenje sa svežim proizvodima baš na ulazu kako biste prvo uzeli voće i povrće, a onda se nadaju da ćete se manje osećati krivim kada kasnije uzmete nezdravu hranu.

shutterstock.com

Raspored asortimana u prodavnici nije slučajan

Taktika sa mlekom i jajima

Rivs ističe da postoji razlog zbog kojeg su mleko i jaja retko smešteni na kraju u supermarketu.

- Možda ste primetili da su osnovni proizvodi poput mleka i jaja namerno smešteni na samom kraju prodavnice kako biste bili primorani da prođete kroz druge prolaze da biste došli do njih. Takođe, na krajevima prolaza će biti puno nezdravih opcija poput grickalica i gaziranih pića kako biste naišli na njih dok idete ka osnovnim proizvodima - otkriva ovaj stručnjak.

Slatkiši u visini dece

Ovaj diplomirani arhitekta tvrdi da se supermarketi često fokusiraju na decu prilikom postavljanja proizvoda. - Još jedan način da vas navedu da potrošite više novca je postavljanje police sa žitaricama tako da su šećerne žitarice i slatkiši u visini očiju deteta, kako bi bili skloniji da uzmu jednu od njih, dok su zdravije opcije postavljene visoko - tvrdi stručnjak, piše San.

shutterstock.com

Slatkiši se uvek nalaze u visini dečijeg pogleda

Isplaniran izlaz

Možda ste primetili da je jedini način da dođete do izlaza često da neugodno prođete kroz kase. Rivs objašnjava:

- To je kako bi vas sprečili da izađete bez kupovine.

Rotiranje proizvoda

Rivs ističe da prodavnice veoma dobro znaju da ove taktike postaju manje efikasne nakon nekoliko poseta, pa često pomeraju proizvode na različite prostore kako bi vas dezorijentisale.

Uticanje veličine kolica na prodaju

Kako bi povećali prodaju, neke prodavnice su udvostručile veličinu kolica za kupovinu u poslednjoj deceniji, jer je istraživanje pokazalo da udvostručenje veličine rezultuje povećanjem prodaje od čak 40 odsto.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)