Tetka Saveta

DA LI ZNATE KAKO SE BIRA SLAVINA: Otkrivena tajna vodoinstalatera, ovo vam niko neće reći!

Izbegavajte lake i jeftine jer brzo pucaju.

01.03.2024 14:10

DA LI ZNATE KAKO SE BIRA SLAVINA: Otkrivena tajna vodoinstalatera, ovo vam niko neće reći!
Shutterstock

U svakom domu tačnije u kuhinji i kupatilu neophodne su slavine. Bez njih se ne može, ako želite da imate vodu. Problem nastaje kada treba kupiti novu bez obzira da li renovirate kuhinju ili kupatilo ili jednostavno želite da je zamnite.

Na tržištu postoji veliki broj slavina koje se razliku po obliku, veličini i naravno ceni. U Srbiji, u zavisnosti od namene, cene slavina su od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara.

unsplash.com

Posebno obratite pažnju kakve slavine kupujete za kadu ili tuš kabinu

Saveti za kupovinu

Većina ljudi će se u prodavnici uhvati za onu koja im se najviše sviđa ili nosi oznaku nekog brenda za koji ste čuli da je dobar. Malo ko zna, a to je tajna vodoinstalatera da se slavina zapravo bira po težini. 

Kako su objasnili majstori što je slavina teža to znači da se je napravljena od težih legura i duže će potrajati. Većina slavina je od mesinga, a ako kupujete one lake i jeftine u pitanju su tankozidne slavine koje često pucaju. Mesing je teži i zato je to dobar pokazatelj prilikom kupovina.

Posebnu pažnju treba obratiti na slavinu nad kadom ili u tuš kabini. Onte trpe veći pritisak vode i zato moraju da budu kvalitetnije i naravno teže. Dobra strana slavina od mesinga je i da su digotrajnije, otpornije su na skupljanje kamenca i rđe, pa će duže potrajati. 

Kako naglašavaju majstori vredi uložiti više novca u kvalitetnu i skupu slavinu. Ona koja je lošijeg kvaliteta brže puca i može izazvati poplavu u stanu što je trošak koji nikome ne treba. 

shutterstock.com

Visina je jedna od važnijih stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine kuhinjske slavine

 

Prema rečima profesionalnih vodoinstalatera pilikom izbora slavine za kuhinju  važno je da obratite pažnju da li se ona montira na zid ili na sudoperu. Zidne slavine su jednostavnije i dobra su opcija za male stanove kada je važno pametno iskoristiti svaki centimetar prostora.

Druga stvar koju treba da uzmete u obzir je visina radnog prostora, jer slavina treba da bude dovoljno visoka da ne smeta prilikom pranja velikih lonaca. 
Iako je slavina sa dvostrukom ručkom možda moderna ona je manje  zgodna za rukovanje od slavine sa jednom ručkom za sve. Jedna drška  omogućava lakše i preciznije podešavanje temperature vode što je od pomoći kada ste do laktova u vodi sa sapunicom, poručili su vodoinstalateri. 

Možda je primamljivo kupiti jeftinu slavinu ali treba znati da ovo najčešće korišćeni komad opreme u celoj kuhinji zato je bolje da uštedite na nekim drugim stvarima nego na slavinama. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)