Tetka Saveta

SMEĐA ILI BELA JAJA: Otkrijte koja su bolji izbor za vaše zdravlje!

Rasprava o zdravstvenim prednostima na ovu temu traje godinama.

25.02.2024 11:30

SMEĐA ILI BELA JAJA: Otkrijte koja su bolji izbor za vaše zdravlje!
shutterstock.com

Debata o zdravstvenim prednostima smeđih i belih jaja traje godinama, ali da li zaista postoji značajna razlika između ove dve vrste? Dijetetičar Kristal Skot ističe da je jedina prava razlika između smeđih i belih jaja boja ljuske. Naime, smeđa jaja ne potiču od kokoški sa crvenim ili smeđim perjem, dok bela jaja ne potiču od kokoški sa belim perjem. Boju ljuske jajeta određuje genetika same kokoške, a svodi se na vrstu kokoške i njenu genetiku, a o tome piše i "Tajms of Indija".

shutterstock.com

Rasprava o boji jaja traje godinama

Boja jaja i genetika kokoški

Zanimljivo je da boja jaja koja kokoške mogu da snesu varira od bele do smeđe, pa čak i šarene. Neke kokoške nose jaja u drugim bojama poput bledoplave ili svetloplavkasto-zelene. Takođe, pogled na ušne školjke kokoške može vam dati naznaku koje će boje jaja snositi. Kokoške sa svetlim ušnim školjkama imaju tendenciju da polažu bela jaja, dok kokoške sa tamnijim ušnim školjkama nose smeđa jaja.

Hranljiva vrednost jaja

Važno je istaći da boja ljuske jajeta ne utiče na ishranu samog jajeta. Bez obzira na boju ljuske, sva jaja su čvrst izvor proteina, selena, vitamina A i B, kao i holina koji je veoma zdrav za mozak. Zato se izbor između smeđih i belih jaja svodi na ličan izbor, dostupnost i ponekad kulturološke uticaje.

tiktok/printscreen- ondymikula

Podjednako su hranljiva

Organska i kultivisana jaja

Takođe je vredno napomenuti da odabir jaja označenih kao „organska”, „slobodna” ili „na pašnjacima” obezbeđuje bolje uslove za život kokošaka i potencijalno veći sadržaj omega-3 kiselina zbog njihove ishrane. Bez obzira na to da li su smeđa ili bela, obe vrste jaja nude slične nutritivne prednosti i mogu biti deo zdrave ishrane, pa je svejedno koja kupujete.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)