Psihologija

OVIH PET NOVOGODIŠNJIH ODLUKA MOGU VAM PRODUŽITI ŽIVOT: Doktor otkriva šta moramo promeniti već od prvog januara

Zakoračite u 2024. godinu spremni za novo životno poglavlje.

29.12.2023 11:35

OVIH PET NOVOGODIŠNJIH ODLUKA MOGU VAM PRODUŽITI ŽIVOT: Doktor otkriva šta moramo promeniti već od prvog januara
shutterstock.com

Kako se bliži godina 2024, mnogi pojedinci će donositi novogodišnje odluke, sa značajnim fokusom na zdravlje i dugovečnost. Doktor Bret Ozborn, neurolog iz Floride i stručnjak za dugovečnost, podelio je sa Foks Njuz Didžital pet dokazanih principa za bolje zdravlje i duži život koje bi trebalo da sledi svako.

shutterstock.com

Novogodisnje odluke počinju sa zdravom ishranom

Unosite hranu niskog glikemijskog indeksa

Doktor Ozborn ističe važnost konzumiranja hrane niskog glikemijskog indeksa radi održavanja stabilnih nivoa šećera u krvi. Preporučuje da dnevni unos ugljenih hidrata bude iz povrća i savetuje izbegavanje jednostavnih ugljenih hidrata poput šećera, hleba, paste i pirinča, koji imaju glikemijski indeks veći od 40. Takođe, preporučuje unos zdravih masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i putera kako bi telo naučilo da sagoreva mast umesto šećera, uz umerene količine proteina iz nemasnog mesa i ribe radi podrške mišićnoj masi.

Fokusirajte se na trening snage

Govoreći o vezi između gubitka mišićne mase povezanog sa starenjem i kognitivnog opadanja, doktor Ozborn ističe značaj zaštite mišića kroz trening snage.

Foto: Shutterstock

Pratite krvni pritisak

Pratite krvni pritisak

Doktor Ozborn naglašava važnost praćenja krvnog pritiska kao efikasnog načina smanjenja rizika od bolesti povezanih sa starenjem. Nelečeni visok krvni pritisak može povećati rizik od srčanog udara ili moždanog udara. Održavanje zdravog krvnog pritiska najbolje se postiže kroz zdravu ishranu, svakodnevnu fizičku aktivnost i smanjenje stresa.

Redovni krvni testovi

Preporučuju se redovni krvni testovi, posebno za starije osobe, koje bi trebalo da se obavljaju svakih šest meseci radi praćenja ukupnog zdravlja i otkrivanja potencijalnih problema.

Pixabay

Stres je okidač brojnih zdravstvenih problema

Upravljanje stresom

Da bi smanjili nivo stresa, doktor Osborn savetuje angažovanje u opuštajućim aktivnostima poput joge, meditacije, masaže, provođenja vremena na plaži ili korišćenja crvene infracrvene saune.


Zaključno, sledeći ova pet principa, pojedinci mogu preduzeti proaktivne korake ka poboljšanju svog zdravlja i produženju svog života u narednoj godini.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)