Roditeljstvo

OVO NIKAKO NE GOVORITE DETETU KOJE PLAČE: Jedna od najvećih grešaka koje roditelji prave! (FOTO)

Psihoterapeuti upozoravaju da reakcije mama i tata na pojedine emocije mališana mogu imati dalekosežne posledice na njihov dalji razvoj.

13.10.2024 17:40

OVO NIKAKO NE GOVORITE DETETU KOJE PLAČE: Jedna od najvećih grešaka koje roditelji prave! (FOTO)
Shutterstock, TikTok-drwilloughjenkins

Dr Vilou Dženkins, psihijatar i terapeutkinja specijalizovana za decu, otkriva da roditelji prave čestu grešku koja može imati ozbiljne posledice na emocionalni razvoj dece, a mnogi je čine ne znajući da daje više štete nego koristi.

- Reći deci da ne plaču šalje poruku da njihova osećanja nisu validna. Plakanje je prirodan način da se ispolje emocije i važno je da se deca osećaju sigurno dok izražavaju svoja osećanja - objasnila je Dženkinsonova u video-snimku.

Ona je istakla da umesto toga roditelji treba da ohrabre decu da izraze svoje emocije

- Preporučujem da im kažete: "U redu je da budeš tužan, hajde da pričamo o tome" - ističe ona, a o tome je pisao i NY Post.

@drwilloughjenkins You’d never tell an adult that so why do we say this to kids? Tell me your thoughts #parenting #childhood #parentingtips ♬ Ambient-style emotional piano - MoppySound

Ešli Pagenkopf, specijalista za život dece u Medicinskom centru u Teksasu, slaže se s dr Vilou. Prema njenim rečima, plakanje je "razvojno prikladno" u svim uzrastima i to predstavlja prirodan mehanizam za suočavanje sa stresom.

- Plakanje oslobađa oksitocin i endorfine, hormone koji stvaraju osećaj smirenosti. Reagovanje sa saosećanjem na dečje suze može značajno ojačati vezu između njih i roditelja. Istraživanja su pokazala da odgovor roditelja na dečje suze utiče na to kako dete može da reguliše svoje emocije. Ako je odgovor roditelja stalno negativan, dete će na kraju imati lošu emocionalnu regulaciju - istakla je ona u svom postu.

Pagenkopfova preporučuje roditeljima da reaguju drugačije.

- U redu je plakati. Hajde da dišemo duboko. Znam da je ovo jako teško i iscrpljujuće. Žao mi je što moraš to da prolaziš. Tu sam, sa tobom. Jeste veoma teško, ali možeš ti to - savetuje ona šta bi tada trebalo da se priča deci.

Shutterstock

Bitno je da utešite dete, a ne da mu kažete da prestane da lače

Institut Gotman, centar za obuku terapeuta, savetuje roditeljima da nauče decu kako da identifikuju uzroke svojih emocija. Nakon što dete zaplače, preporučuje se smiren razgovor o tome šta je prethodilo suzama. Cilj je da deca nauče da prepoznaju i imenuju svoja osećanja, kao i fizičke znakove stresa, poput rumenila na licu.

- Nakon što deci pomognete da prepoznaju svoje emocije, razgovarajte o načinima kako da se izbore sa njima. Naučite ih tehnikama poput pauziranja, brojanja do 10 ili dubokog disanja - savetuju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)