Roditeljstvo

"ŠOKANTNO JE ŠTA SE DOGODI S MOZGOM MUŠKARCA": Doktorka otkrila sve o promenama koje dođu nakon rođenja bebe i ovo niko nije očekivao!

Žena se tokom devet meseci trudnoće priprema za ulogu majke, dok kod njihovih partnera do svih promena dolazi naglo i u veoma kratkom periodu.

10.10.2024 20:01

"ŠOKANTNO JE ŠTA SE DOGODI S MOZGOM MUŠKARCA": Doktorka otkrila sve o promenama koje dođu nakon rođenja bebe i ovo niko nije očekivao!
Schutterstock/printskrin tiktok.com/@james.w124

Roditeljstvo je jedna od najvažnijih odluka u životu muškaraca i žena. I dok se žena tokom devet meseci trudnoće praktično priprema za ulogu majke, kod muškaraca je to malo drugačije.

Kako je u jednom podkastu objasnila dr Tara Svart, naučnik iz oblasti neurologije, u mozgu muškarca dešavaju se značajne hormonalne promene kad se beba rodi. Primećeno je, takođe, da što je otac više uključen u brigu o detetu i provodi više vremena s njim te promene su izraženije.

- Kad muškarac postane otac nivo oksitocina (poznat i kao hormon ljubavi) naglo se poveća, dok nivo testosterona pada. To praktično znači da muškarci postaju raspoloženiji za maženje, vezivanje i imaju potrebu da više vremena provode u kući pazeći na mamu i bebu. Kad beba spava u sobi sa roditeljima nivo testosterona još više pada, a nivo oksitocina se još više podiže. Vi gledate slatko lice bebe, to malo stvorenje koje se smeši, osećate da je ranjivo i da zavisi od vas, što je na neki način opčinjavajuće i za muškarce - pojasnila je dr Svart.

Na pitanje voditelja kako je to moguće s obzirom na to da žene ipak više privlače muškarci sa izraženim testosteronom, dr Svart je imala objašnjenje.

- To je tačno, ali samo donekle. Kad je žena na vrhuncu plodnih dana nju privlače muškarci sa izraženim testosteronom, loši momci. Međutim, kad ostane u drugom stanju ona pored sebe želi finog čoveka koji će brinuti o njoj i bebi - objasnila je dr Svart.

I dok se o hormonalnim promenana u telu majke tokom trudnoće i nakon porođaja dosta zna, promene koje se dešavaju u mozgu muškarca intrigiraju naučnike baš zato što se time ranije nisu mnogo bavili. 

Dosadašnje studije su pokazale i da muškarci prolaze kroz hormonalne promene, te da se njihov nivo testosterona značajno smanjuje kad postanu očevi kako bi mogli više emocijalno da se uključe u razumevanje i odgajanje deteta. 

Rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i menja količinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine otkriveno je da nivo testosterona kod očeva koji su tek dobili dete pada za čak 40 odsto, što je povezano upravo sa lakšim zbližavanjem s bebom.

shutterstock.com

Nakon rođenja deteta u mozgu oca se dešavaju promene kako bi se što više vezao za bebu

Nakon rođenja deteta, kako je objasnila i dr Svart, raste nivo oksitocina i kod mame i kod tate. Kod majki je ovaj hormon podstaknut određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, dok se kod očeva hormon ljubavi aktivira kroz igru i brigu o bebi. A, što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivniji nivo oksitocina. 

Primećeno je, takođe, da je pojačana i proizvodnja prolaktina što je kod majki povezano sa dojenjem bebe i laktacijom. Međutim, naučnike je zbunilo što je primećen povišen nivo ovog hormona i kod očeva i to za 20 odsto u prvim danima života bebe, što je opet povezano da emotivnim povezivanjem s detetom.

Što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća količina prolaktina. Naučnici veruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina pojačava se povezanosti, privrženost i brižnost očeva za svoje dete.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Jelisaveta

11.10.2024 13:29

Priroda je cudo :)