Ispovesti

MLADOŽENJA SE PRED MLADOM POJAVIO U INVALIDSKIM KOLICIMA, a onda se dogodilo nešto zbog čega su svi zanemeli! Svatovi su vrisnuli od šoka, pa redom počeli da plaču! (FOTO/VIDEO)

Mladoženja koji boluje od multipla skleroze u invalidskim kolicima je od 2018, a njegova bolest je toliko teška da ne može samostalno da stoji, a kamoli pleše, zbog čega je ovaj njegov potez rasplakao sve svatove.

04.06.2023 21:01

MLADOŽENJA SE PRED MLADOM POJAVIO U INVALIDSKIM KOLICIMA, a onda se dogodilo nešto zbog čega su svi zanemeli! Svatovi su vrisnuli od šoka, pa redom počeli da plaču! (FOTO/VIDEO)
Printscreen Youtube/SWNS

Venčanje Berija (49) i Eme Mekdovel (36) postalo je svetska vest. Njihov prvi bračni ples rasplakao je i one sa najtvrđim srcima. Svatovi su ronili suze, niko nije mogao da veruje šta se dogodilo. 

Beri ima uznapredovali oblik multiple skleroze i od 2018. je primoran da koristi invalidska kolica. Njegova bolest je toliko teška da ne može samostalni da stoji. A, onda se na njegovom venčanju sa Emi dogodilo čudo.

Ustao iz kolica

Beri i Ema su se upoznali na platformi koja daje podršku obolelima od multiple skleroze. I ona boluje od iste bolesti, ali za razliku od njenog supruga njoj je bolest dijagnostikovana na vreme, pa uspeva da je drži koliko-toliko pod kontrolom. Kako su ispričali prijatelji tog para, Beri i Ema su brzo kliknuli i ispostavilo se da su stvoreni jedno za drugo. Beri, inače, iza sebe ima jedan brak, ali je sa voljenom Emom odlučio da ponovo stane pred matičara. 

Veliki dan je stigao i niko od svatova nije ni slutio šta će se dogoditi. Obučen u elegantno odelo mladoženja se dovezao u invalidskim kolicima, dok je nevesta blistala pored njega u prelepoj beloj venčanici. Nakon što su se zavetovali jedno drugom na večnu ljubav i venčali se došao je trenutak za prvi ples. Mladenci su se našli na sredini podijuma, zasvirala je njihova omiljena pesma Eda Širana i onda je usledilo čudo. Na opšte zaprepašćenje svatova Beri je ustao iz kolica i zagrlio svoju suprugu. Oslanjajući se na nju zaplesali su svoj prvi bračni ples, dok su istovremeno svi svatovi grcali u suzama. Niko nije mogao da ostane ravnodušan, suza je suzu stizala, a mnogi su čak i zajecali.

- Ples je bio neverovatan! Uspeo sam da plešem punih 90 sekundi. Noge su me bolele dve nedelje posle venčanja, ali je vredelo. Sad svaki dan gledam snimak našeg venčanja, jednostavno ne mogu da prestanem da ga gledam i želim to da uradim ponovo - iskren je bio Beri.

Posebna bliskost

Berijeva supruga Ema prvi put je videla svog supruga van invalitskih kolica. Tek kad je ustao shvatila je da je visok, tačnije viši od nje.

- Bilo je neverovatno plesati sa mojim suprugom, iako sam sve vreme bila zabrinuta da ne padne ili me slučajno ne udari. Zbog toga sam ga pridržavala i bio je neverovatan osećaj držati ga na taj način u naručju. Taj ples je bio drugačija vrsta bliskosti i dok nije ustao iz kolica nisam ni znala da je viši od mene - ispričala je Ema ne skrivajući emocije. 

Beriju je 2015. dijagnostikovana multipla skleroza i to posle 10 godina lutanja od lekara do lekara koji nisu uspevali da shvate šta nije u redu s njim. Zbog toga je izgubio dragoceno vreme za lečenje i od 2018. mora da koristi invalidska kolica. Da bi ustao iz njih Bari je nedeljama pre venčanja morao da ide na specijalne vežbe i svakodnevno je trenirao sa posebnim timom fizioterapeuta. 

- Voleli smo Berijev stav, njegovu odlučnost da pošto-poto ustane iz kolica na dan venčanja. U početku smo vežbali tako što je stajao u bestežinskom stanju na našoj antigravitacionoj traci za trčanje - rekao je član tima koji je vežbao sa Berijem.

Kao rezultat mukotrpnih vežbi i pokušaja hodanja na specijalnom razboju Beri je samo nekoliko dana pred venčanje uspeo da stane na noge i napravi prvi samostalni korak od trenutka kad je završio u kolicima. 

- Bili smo na Berijevom venčanju i pomogli smo mu da ustane iz kolica. Kad je zaplesao sa Emom niko nije ostao ravnodušan. Svi su plakali - dodao je on. 

Simptomi bolesti

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koje se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga. Može da se javi u bilo kom životnom dobu, ali se najčešće pojavljuje između 20. i 40. godine života. Tačan uzrok nastanka bolesti i dalje nije poznat savremenoj medicini, a simptomi su:

  • slabost
  • zamor
  • ukočenost
  • inkoordinacija pokreta
  • drhtanje
  • nejasan govor
  • depresija
  • spazam mišića
  • problemi sa ravnotežom, vidom, bubrezima i bešikom
  • se*sualna disfunkcija
  • poteškoće sa pamćenjem i praćenjem misaonog toka
  • u poodmakloj fazi bolesti moguća je kompletna paraliza

BONUS VIDEO:

Komentari (0)