Brak i veze

OVO NE GOVORITE PARTNERU: Stručnjaci za veze savetuju koje fraze ne treba da govorite partneru!

U svađi često kažemo nešto što ne mislimo, zbog toga je važno dobro razmisliti.

18.02.2024 21:30

OVO NE GOVORITE PARTNERU: Stručnjaci za veze savetuju koje fraze ne treba da govorite partneru!
shutterstock.com

Većina nas ne želi da povredi svog partnera isto kao što ne bismo želeli ni mi da budemo povređeni pa izbegavamo svađe. Ipak, do konflikata dolazi i nekada ih je teško kontrolisati pa se u njima može otrgnuti neka reč za koju kasnije zažalimo. Neki komentari su posebno štetni za vezu , a stručnjaci za unilad.com otkrivaju šta treba izbegavati od kritika.

Preteruješ

Ovo je jedna od najgorih rečenica koje možete uputiti partneru jer se on na taj način može osećati usamljeno i kao da ne može da izrazi svoje stavove na otvoren i iskren način. To može dovesti do ogorčenosti, a u ovoj situaciji par neće nikad naučiti da rešava konflikte na zdrav način.

Više ti je stalo do posla/prijatelja/fudbala, nego do mene

Ova rečenica se često provlači kroz gomilu svađa kada se jedan partner oseća zapostavljeno i necenjeno.  Trener Lorena Bernal kaže da je ova izjava posebno štetna jer stvara pretpostavku o prioritetima vašeg partnera. To ne samo da narušava poverenje već sugeriše da trud koji ulažu nije priznat.

shutterstock.com

Prebacvanje partneru da ima druge prioritete umesto vas može biti izuzetno štetno za vezu

Nikada me ne slušaš

Ova izjava je nezgodna jer može biti netačna. Započinjanje razgovora onim što predstavlja laž, postavlja negativan ton i stavlja drugu osobu u odbranu. To može da stvori frustracije i da uništi sve napore uložene u vezu.

To nije tačno-smešan si

Ovo poništava osećanje vašeg partnera što nije dobar pristup posebno ako je zbog nečega uznemiren. Stručnjaci napominju da je važno prepoznati kako druga strana doživljava konflikt jer poništavanje osećanja druge osobe uništava poverenje. 

Ovo si radio i pre

Ovaj pristup dovodi do preterane reakcije jer emocionalni intenzitet sadašnjeg problema se povezuje sa nerazjašnjenim osećanjima iz ranijih konflikata. Vaš partner će biti zbunjen iznenadnom eskalacijom jer je on fokusiran na trenutni problem, a ne na kontekst koji uvodite. Umesto toga fokusirajte se na trenutni problem.

Rekla sam ti

Eldin Hasa neuronaučnik i stručnjak za ljudsko ponašanje objašnjava da tom rečenicom izražavamo superiornost i da to pokreće stres što ne pomaže u rešavanju problema. Zato se fokusirajte na saradnju.

shutterstock.com

Konstantne prozivke i prebacivanja bez fokusa na konkretan problem može završiti loše prema rečima stručnjaka

Ne želim da čujem za to

Ignorisanje osećanja vašeg partnera može dovesti do odbacivanja i na kraju do izolacije. 

Ti si takav

Ova izjava narušava partnerovo samopoštovanje i to dovodi do bezvrednosti, navodi ovaj portal,  kao i do negativnih spoznaja poput toga da nije dovoljno dobar. Ako se ovo ponašanje ponavlja otežaće rešavanje problema na zdrav način.

Zašto jednostavno nisi kao (X)

Upoređivanje partnera sa drugima može biti izuzetno štetno. Naš mozak traži individualnost i jedinstvenost, a osećaj da smo neadekvatni dovodi do emocionalnog stresa i zategnutih odnosa. 

Ako ovo ne uradiš ja ću otići

Ultimatumi i pretnje nemaju skoro nikad pozitivan ishod a pritom su prema rečima stručnjaka vrlo toksični. To dovodi do straha i kontrole što obeshrabruje otvorenu komunikaciju.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)