Brak i veze

KAKAV JE VAŠ BRAK? Psiholog objasnio šta utiče na zadovoljstvo partnera i ko se najčešće razvodi (FOTO)

Istraživanja su pokazala da se brakovi kategorišu u različite tipove i da će svaki doživeti različite nivoe zadovoljstva i nezadovoljstva.

16.01.2024 22:00

KAKAV JE VAŠ BRAK? Psiholog objasnio šta utiče na zadovoljstvo partnera i ko se najčešće razvodi (FOTO)
shutterstock.com

Kao što se svi razlikujemo po karakteru, tako se međusobno razlikuju i veze i brakovi koji su jedinstveni na svoj način, a opet različiti po odlukama, razvoju i trijumfima koji su karakteristični za svaki par. Svi parovi prolaze u braku kroz različite nivoe zadovoljstva - od dubokog nezadovoljstva do trajnog ispunjenja.

Ukoliko su partneri nezadovoljni, to može naterati par da zavide drugima na njihovom harmoničnom odnosu koji oni ne mogu postići. Psiholozi su se složili da postoje pet vrsta brakova koji mogu pomoći svima da poprave ono što ne štima.U istraživanju 6.000 parova koje je sproveo The Family Journal identifikovane su razlike u nivoima zadovoljstva i kvaliteta bračnih parova, kao i faktori koji čine ili narušavaju harominiju, prenosi forbes.com.

Devitalizovani parovi

Ovi parovi pokazuju vidljivo nezadovoljstvo u braku. Mlađi, često oni sa manjim obrazovanjem ili nižeg statusa se bore sa trajnim nezadovoljstvom i češće razmišljaju o razvodu. Za njih su karakteristični kraći brakovi, veća je verovatnoća verske heterogamije, ali i iznenađujuća učestalost prethodnih razvoda.

shutterstock.com

Mlađi i oni sa manjim obrazovanjem pokazuju veće nezadovoljstvo u braku, pokazuju istraživanja

 

Konfliktni parovi

Uprkos komunikacijskim izazovima ovi parovi dele koncenzus o jednakim ulogama i religiji. Demografski su slični prethodnom paru, snose težinu manjeg obrazovanja, nižih prihoda i više verske heterogamije. Iako se bore sa nezadovoljstvom i često razmišljaju o razvodima, oni su otporni, ne razlikuju se značajno u stopama razdvajanja od ukupnog uzorka, prenosi ovaj portal.

Tradicionalni parovi

Kao čuvari tradicije, ovi parovi pronalaze ispunjenje u roditeljstvu i verskom skladu. Oni mlađi, obrazovaniji i sa većom zaradom favorizuju tradicionalne uloge. Oni koji se ređe razdvajaju i najmanje razmišljaju o razvodu, skloniji su stabilnijem odnosu, zadovoljstvu i posvećenosti prvom braku.

unplash

Tradicionalni parovi pokazali su veću stabilnost i umereno zadovoljstvo u braku

 

Harmonični parovi

Ovi parovi su imali umereno visoke rezultate u bračnoj interakciji, ali su se razilazili u konsenzusu za roditeljstvo. Uprkos tome što se muškarci suočavaju sa neočekivano nižim primanjima, a žene rade puno radno vreme, razvodi su i dalje neuobičajeni u ovoj grupi. Sa 94 odsto ispitanika o opštem zadovoljstvu oni predstavljaju ravnotežu.

Vitalizovani parovi

Ovi bračni parovi su zadržali najviše rezultate u svim domenima, te su se dobro snalazili u sukobima. Stariji, obrazovaniji i ekonomski stabilniji su bili zadovoljniji u braku i imali su razvijeniju komunikaciju. Oko 86 odsto ovih parova nikada nije razmišljalo o razvodu, a skoro svi su izjavili da su zadovoljni i da se niko ne suočava sa agonijom razdvajanja. Njihova priča je vezana za trajnu ljubav, dobru komunikaciju i cvetanje bračne veze.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)