Brak i veze

OVO SU SIGURNI ZNACI DA STE U TOKSIČNOJ VEZI: Čim primetite ove signale, vreme je da odete! (FOTO)

Iako ih možda ignorišete, postoje crvene zastavice koje vas upozoravaju na to da ste u nezdravom emotivnom odnosu.

13.05.2023 20:01

OVO SU SIGURNI ZNACI DA STE U TOKSIČNOJ VEZI: Čim primetite ove signale, vreme je da odete! (FOTO)
Shutterstock

Iako vam prija osećaj zaljubljenosti i mislite konačno "to je to", nešto vam ipak ne da mira. Porodica i prijatelji vam kažu da ste se promenili, možda u nekim situacijama delujete uznemireno i reagujete burno, a sve to može imati skrivene znake koji ukazuju da veza u kojoj ste i nije baš tako dobra i ne utiče na vas pozitivno.

Svi su svesni nezdravih veza i posledica koje one sa sobom nose ali često to shvate prekasno. Ako neko doživi ovakav ljubavni brodolom,nakon toga uglavnom nema poverenja u buduće veze, može ga pratiti anksioznost ili depresija i zbog toga je važno, kako navode stručnjaci, znake nezdrave veze uočiti u najranijoj fazi.

Kako izgledaju toksične veze?

Ovakve veze, kako piše Psihology Today imaju tendenciju da se fokusiraju na moć i kontrolu gde je žrtva u ovom odnosu na gubitničkom kraju cele priče. Iz ovakvih veza je često teško izaći iz straha da budemo sami, zbog mišljenja drugih i slično. Na početku, ovakve veze izgledaju idealno i gotovo nerealno naročito za one koji su dugo bili u potrazi za pravom osobom. Neretko je partnerski odnos takav da jedna strana očajnički želi da veza uspe dok druga ima moć i kontrolu radi svoje lične koristi, pre svega.

Shutterstock

Toksičnost kod partnera se može prepoznati po izbegavanju mnogih tema koje su ključne za vezu

Koji su skriveni znaci da ste u toksičnoj vezi?

1. Stvara vam se nelagoda razmišljajući o budućnosti. Vaše telo vam šalje neke signale i imate instinkte koje je teško ignorisati. Oni služe kako bi probudili našu svest i dali neki trag za određene situacije koje okom nisu vidljive. Kada su toksične veze u pitanju naše telo nam daje nepogrešive informacije tako da je dovoljno osluškivati šta nam poručuje. Ukoliko imate glas sumnje i nelagodu dok razmišljate o budućnosti trebalo bi da preispitate te emocije, jer mogu biti "crvena zastavica" upozorenja.

2. Imate problem da izazovete ozbiljne emocije ili razgovor sa partnerom. Razumljivo je da su odnosi na početku površniji, bezbrižniji i laganiji, a kako vreme odmiče razgovori treba da budu dublji a poverenje da raste. Ako ne možete voditi ozbiljan i iskren razgovor to znači da nešto nije u redu. Zdravi odnosi se baziraju na poštovanju i poverenju,  a to otvara oba partnera ka ranjivosti. Ona je lep deo cvetanja veze, ali ako dolazi jednostrano to može biti izuzetno toksično i pogubno jer druga strana na taj način stiče moć i kontrolu nad drugom osobom. 

Shutterstock

Ako partner izbegava odgovornost ili koristi vašu ranjivost to može biti znak za uzbunu

3. Osećate odgovornost za ishod veze. Zdrava veza podrazumeva da oba partnera ulažu jednako i da preuzimaju odgovornost za kvalitet odnosa. Ako ste vi više fokusirani na vašu vezu nego što je to vaš partner, morate razmisliti o tome da li se krećete u istom pravcu. Međusobna zavisnost je prijatno iskustvo ako je izgrađeno na poverenju i empatiji, međutim, kada su odnosi neuravnoteženi i jedna osoba održava vezu dok se druga ponaša kako želi, to znači da toksičnost vreba sa strane.

4. Porodica i prijatelji vas upozoravaju da nešto nije u redu. Ako ste dovoljno dugo u vezi i vaši najbliži znaju vašeg partnera, obratite pažnju na to šta oni misle o njemu. Da li se šale na njegov račun ili se pitaju kako ga "podnosite"? Ljudi koji su bili u vezi sa vašim partnerom mogu biti dobar izvor informacija o tome kakva je vaša veza. Ako vas porodica i prijatelji zadirkuju za partnera to je normalan deo zdravih interakcija, međutim, ako vam oni daju neke znake upozorenja treba da razmislite i sednete sa njima da porazgovarate o tome.

5. Vaši argumenti ne završavaju nekim konkretnim rešenjem. Od vitalnog značaja za zdravu vezu je da otvoreno i bez straha da razgovarate o svojim mislima, razlikama i emocijama sa svojim partnerom. Ako se vaši argumenti vrte unaokolo bez nekog rešenja i nastavljaju da se ponavljaju to je znak upozorenja. Komunikacija je kamen temeljac za zdrave odnose, a ako se stalno osećate kao da vam je teško da iznesete mišljenje i stalno postupate pažljivo kada se ne slažete, to je znak da ste u toksičnoj vezi. 

Svaka veza je posebna na svoj način a onaj koji najviše zna o njoj ste vi. Treba osluškivati svoje telo i na vreme prepoznati crvene zastavice. To će vam uštedeti mnogo nervoze i bespotrebne brige.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)