Lifestyle

DA LI STE ČULI ZA SINDROM BOLESNE ZGRADE? Šta se dešava kada preterate sa korišćenjem klima uređaja

Produžena upotreba klima uređaja može ozbiljno da utiče na zdravlje ljudi, posebno na respiratorni sistem, kožu, oči i zglobove.

25.06.2024 17:10

DA LI STE ČULI ZA SINDROM BOLESNE ZGRADE? Šta se dešava kada preterate sa korišćenjem klima uređaja
Shutterstock

Stalna izloženost klimatizovanom okruženju može dovesti do niza neželjenih efekata, a lekar Kiran Er Dake upozorava na nekoliko značajnih problema koji mogu da se jave.

Respiratorni efekti klima uređaja

Kontinuirano izlaganje klimatizovanom okruženju može naročito da pogorša stanje osoba koje pate od hroničnih respiratornih oboljenja. Klima uređaji uklanjaju vlagu iz vazduha, što može da isuši sluzokožu respiratornog trakta, izazivajući iritaciju i povećavajući podložnost respiratornim infekcijama.

Loše održavani klima uređaji mogu da izazovu simptome alergije, kao što su curenje iz nosa, kijanje i glavobolje, dok velike temperaturne varijacije mogu da cirkulišu različite viruse i bakterije, dovodeći do otoka respiratornog trakta i pogoršanja bolesti koje se prenose vazduhom.

Uticaj na kožu i oči

Klima uređaji uklanjaju vlagu iz okoline, što dovodi do ćelijske dehidracije i isušivanja kože, što može izazvati nezdravu kožu, pogoršati stanja kao što su ekcem, dermatitis, rozacea i psorijaza, kao i dovesti do preranog starenja kože. Takođe, produžena izloženost klimi može da izazove iritaciju, crvenilo, svrab i zamagljen vid, a kanali klima uređaja mogu biti leglo za buđ, viruse i bakterije, što dovodi do upale oka.

Respiratorni efekti klima uređaja

Produžena izloženost lošem kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru i drugim spoljnim faktorima može izazvati simptome "sindroma bolesne zgrade", uključujući bol u grlu, otežano disanje, stezanje u grudima, curenje iz nosa, umor, poteškoće u koncentraciji, zaborav, bolove u telu i mučninu.

Uticaj na zglobove

Hladno okruženje tokom dužeg perioda može dovesti do ograničavanja funkcije zglobova i izazivanja bolova koji migriraju u mišiće, što može pogoršati već postojeće bolesti zglobova poput hroničnog artritisa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)