Moda

JEDNOSTAVNI TRIKOVI ZA BEZBOLNO NOŠENJE ŠTIKLI: Uživajte u omiljenoj obući svakog dana (FOTO)

Sezona žurki samo što nije počela, pripremite se na vreme.

17.12.2023 22:00

JEDNOSTAVNI TRIKOVI ZA BEZBOLNO NOŠENJE ŠTIKLI: Uživajte u omiljenoj obući svakog dana (FOTO)
shutterstock.com

Najava novogodišnje žurke, mnogim ženama alarmira misao šta obući i kako upariti stajling sa obućom. To znači da će svaka žena da iskopa svoju najlepšu svečanu haljinu i da je iskombinuje sa nekim prelepim potpeticama koje "merka" već duže vreme. 

Hodanje u prelepim visokim štiklama može nas učiniti se*si i samopouzdanijim, međutim, trebalo bi da budemo svesni da dugo stajanje na jednoj od ženama omiljenie obuće, može biti štetno za stopala. Dina Gohil, privatni pedijatar, kaže za britanski San da nošenje potpetica može prouzrokovati deformitete na stopalima poput čukljeva i da prsti mogu ostati u savijenom položaju. Osim ovoga, žene mogu da dobiju i metatarsalgiju- stanje koje uključuje bol i upalu u predelu stopala. Međutim, žene nisu svesne da visoke potpetice mogu dovesti do skraćivanja ahilove tetive smanjujući fleksibilnost i povećavajući rizik od povreda

- Dosledno izmenjeno držanje izazvano nošenjem potpetica može u nekim slučajevima doprineti bolovima u donjem delu leđa jer utiče na prirodnu krivinu kičme- kaže Gohilo.

Kako da se zaštitimo?

Odgovor na ovo pitanje je, kako ona napominje, nošenje različite cipele. Ali to ne znači da budete celog života u mokasinama ili espadrilama. Recimo, ona preporučuje da za novogodišnje praznike pronađete cipele koje imaju deblju potpeticu jer ona samim tim daje bolju podršku i ravnotežu jer ravnomerno raspoređuje težinu.

Pixabay.com

Nošenje štikli je za mnoge žene način života, međutim novogodišnja zabava zahteva celonoćno stajanje na njima

Takođe je preporučljivo odabrati štikle koje su niže visine, poput ravnih crnih čizmi do kolena, jer ćete tako smanjiti opterećenje na stopalima i potkolenicama. Najbolje je odabrati cipele koje imaju zaobljen ili četvrtasti vrh jer će tako prsti imati dovoljno prostora što smanjuje rizik za razvoj čukljeva ili uraslih noktiju.

- Potražite štikle sa ulošcima sa jastukom ili jednostavno dodajte gel umetak za dodatnu udobnost. Osim toga, poželjno je da cipele budu sa kaiševima ili kopčama kako bi bilo sigurno prianjanje bez preteranog pritiska na stopala.

Kako brinuti o stopalima nakon nošenja štikli?

Iako ste se odlučili za "zdraviji" par cipela, kontinuirano nošenje vaših omiljenih cipela može ostaviti za posledicu bolno telo. Čim uđete u kuću najadekvatnija nega naročito ako se borite sa bolovima, treba da počne od peta. Kotrljanje stopala i istezanje mišića listova je idealan način da se ublaži napetost. Dina preporučuje stajanje na nožnim prstima na ivici stepenice ili kutije i držite se stabilno  za podršku a onda spustite pete nadole. 

Foto: Shutterstock

Nošenje potpetica može prouzrokovati osim bola i otoka razne deformitete napominju stručnjaci

Masiranje stopala možete da odradite uz pomoć teniske loptice. Takođe, Gohilova napominje pijenje dosta vode i redovno hidriranje jer to pomaže u sprečavanju grčeva mišića. 

Na kraju preporučuje i potapanje stopala u toplu vodu sa malo soli kako bi se umirili bolni mišići i kako bi se poboljšala cirkulacija

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)