Zanimljivosti

PUTOVANJE U OVOJ GARDEROBI NIJE BEZBEDNO TOKOM LETA AVIONOM: Svi je nose, a nisu ni svesni rizika kom se izlažu!

Stručnjaci za aviosaobraćaj izdali su iznenađujuće upozorenje kada je u pitanju odabir odeće za daleka putovanja.

01.04.2023 17:01

PUTOVANJE U OVOJ GARDEROBI NIJE BEZBEDNO TOKOM LETA AVIONOM: Svi je nose, a nisu ni svesni rizika kom se izlažu!
shutterstock.com

Pre nego što krenete na odmor potrebno je izvršiti mnoge provere samo da biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno. Glavna stavka koju morate imati pri ruci jeste pasoš ukoliko putujete u inostranstvo, ali ćete sigurno želeti da se organizujete i sa svim ostalim delovima prtljaga, pri čemu je i udobnost ključna.

Međutim, jedan stručnjak je otkrio da bi, takođe, pre ukrcavanja u avion, ukoliko putujete tim prevoznim sredstvom, trebalo da proverite od kojih materijala je napravljena vaša odeća. Evo o čemu je reč.  

shutterstock.com

Obratite pažnju na to šta nosite na putovanjima

Ako su helanke vaš odabir garderobe za putovanje, to je loše jer stručnjaci tvrde da one nisu prikladne za avion i to iz bezbednosnih razloga. Naime, ekspert za vazduhoplovstvo Kristin Negroni rekla je da bi nošenje helanki moglo da uvali putnike u velike probleme ako dođe do hitnog slučaja na letu.

 - Može se desiti da su putnici primorani da beže kroz vatru u kabini ili kroz požar na zemlji kada izađu iz aviona. U slučaju da neko nosi odeću za trening, u pitanju su veštačka vlakna pa je veća verovatnoća da će ona lakše buknuti, izgoreti i zalepiti se za kožu. Zato ja uvek izbegavam sintetiku kada putujem - rekla je Negronijeva za britanski San.

Inače, "aerodromska moda" danas često podrazumeva nošenje helanki, majica, širokih dukserica i patika. Ali helanke bi, kako stvari stoje, mogle da donesu više štete nego koristi, uprkos tome što su izuzetno udobne. Umesto toga, preporučuje se garderoba od prirodnih vlakana, poput pamuka, piše Miror.

shutterstock.com

Ni štikle nisu preporučljive tokom leta avionom

Prema rečima Negronijeve, nije dobra ideja ni skidati cipele tokom leta. To je zato što biste mogli da završite u ekstremnim vremenskim uslovima u slučaju napuštanja aviona, pa sigurno ne biste voleli da budete bosi. Takođe, preporučuje se nošenje patika ili drugih ravnih cipela, a ne štikli, bez obzira na to koliko one šik izgledaju.

- Izaberite patike umesto visokih potpetica, izaberite prirodna vlakna, a ne sintetička i odaberite usku odeću, a ne onu širokog kroja - zaključila je Negronijeva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)